Clicky

 Nieuwe peiling: NSC van Pieter Omtzigt levert vier zetels in

Nieuwe peiling: NSC van Pieter Omtzigt levert vier zetels in
15-11-2023 19:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 21:23 uur] NSC van Pieter Omtzigt levert vier virtuele zetels in ten opzichte van vorige week en komt nu uit op 25 zetels, zo blijkt uit de nieuwste peiling van I&O Research. De VVD krijgt er een zetel bij en staat nu op 27 zetels.

De twee partijen liggen zo dicht bij elkaar dat het statistisch gezien niet te zeggen is wie bovenaan staat, tekent het onderzoeksbureau aan. GroenLinks-PvdA levert een zetel in en komt uit op 23 zetels. Onderzoeker Peter Kanne maakte de nieuwste peiling woensdagavond bekend bij het tv-programma Khalid & Sophie.

VVD, NSC en GroenLinks-PvdA domineren al weken de top 3 in de peilingen. PVV kruipt bij deze laatste peiling iets dichterbij. De partij van Geert Wilders komt nu uit op 20 zetels, 2 meer dan in de peiling van vorige week. BBB blijft stabiel op 8 zetels, maar peilde in juli bij I&O Research nog 23 zetels.

Het CDA blijft stabiel op 4 zetels. Ook bij de ChristenUnie (3 zetels) verandert er niets.

D66 levert een virtuele zetel in en komt nu uit op 7 zetels, de SP wint er een en staat in de laatste peiling op 7 zetels. Partij voor de Dieren, SGP en 50Plus krijgen er allemaal een zetel bij en staan nu op respectievelijk op 6, 4 en 1 zetels. Tot nu toe stond 50Plus op 0 zetels.

Bij Volt (5), DENK (4), JA21 (1), BVNL (1) en BIJ1 (0) verandert er niets ten opzichte van een week geleden. Forum voor Democratie levert 1 zetel in en komt daarmee nu uit op 4 zetels.

De peiling is zondagavond direct na het RTL-debat uitgezet. "De twee kandidaten die er niet waren, gaan een beetje terug", zegt Kanne. Omtzigt en Frans Timmermans hebben beiden bedankt voor de uitnodiging. De onderzoeker spreekt door de virtuele winst van de PVV en het verlies van GL-PvdA en NSC nu van een top vier, in plaats van een top drie.

"Hij blijkt nu toch wel dat kiezers zeggen: hij is te onduidelijk, het is te vaag, hij twijfelt te veel", duidt Kanne het virtuele zetelverlies van Omtzigt. Het populaire Kamerlid draait al weken om de vraag heen of hij premier wil worden. Onlangs gaf hij aan het liefst de Kamer in te willen, al sluit Omtzigt de optie van het Torentje nog altijd niet uit. De politicus is ook bekritiseerd omdat hij geen duidelijkheid geeft over de financiële invulling van zijn programma. "Dat telt op", zegt Kanne, die ziet dat kiezers twijfelen aan Omtzigts leiderschap.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats