Clicky

 Zuid-Holland wordt provincie met hoogste wegenbelasting

Zuid-Holland wordt provincie met hoogste wegenbelasting
09-11-2023 10:02 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Zuid-Holland is volgend jaar de provincie met de hoogste opcenten, het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting. De Provinciale Staten gingen rond middernacht akkoord met een verhoging van 95,7 naar 98,7 opcenten. Deze aanpassing van het tarief levert de provincie komend jaar 11,8 miljoen extra aan inkomsten op.

In totaal ontvangt Zuid-Holland in 2024 bijna 390 miljoen euro aan wegenbelasting. Het vormt daarmee bijna de helft van de inkomsten van de provincie. Dit jaar zijn Zuid-Holland en Groningen de provincies met de hoogste opcenten (95,7). In Groningen heeft de nieuwe coalitie besloten de opcenten voor vier jaar te bevriezen.

In Zuid-Holland gaat de belastingheffing voor bezitters van benzine- en dieselauto's en motoreigenaren wel omhoog. Volgens het college van Gedeputeerde Staten, bestaande uit vertegenwoordigers van de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA, betreft het een indexering.

In Zuid-Holland staan ruim 1,6 miljoen auto's geregistreerd en bijna 135.000 motoren. Elektrische auto's zijn ook volgend jaar nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

De PVV, JA21 en Forum voor Democratie dienden bij de behandeling van de begroting een amendement in. Deze partijen wilden dat de provinciale opcenten niet verhoogd zouden worden. Hun voorstel kreeg echter geen meerderheid van de stemmen (11-44).

De begroting voor volgend jaar werd na een vergadering van ruim veertien uur ook goedgekeurd. Alleen PVV, JA21 en FVD stemden tegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions