Staking Schavemaker Transport ontaard in vechtpartij

Staking Schavemaker Transport ontaard in vechtpartij [+foto's]
31-03-2009 15:05 | Overig | auteur de redactie

HAZELDONK – "Bij SchavemakerTransport in Hazeldonk is dinsdagochtend een staking geweest van Poolse en Portugese vrachtwagenchauffeurs. Een Portugese chauffeur is dusdanig aan zijn hoofd verwond dat hij naar het ziekenhuis is afgevoerd", meldt perswoordvoerder Eric Passchier van politie Midden- en West-Brabant.

"De staking van de chauffeurs was ter ondersteuning van een gelijktijdige actie om meer salaris van een vestiging van hetzelfde bedrijf in Polen", legt Eric uit. "De directeur (40) uit Assendelft heeft het aan zien komen en heeft voor de beveiliging vier mensen ingehuurd (22 jaar uit Heerlen, 26 en 31 jaar uit Roermond en 29 jaar uit Brunssum) . Het is de politie nog niet duidelijk of ze bij een beveiligingsbedrijf werken. Met een ijzeren pijp zijn de ramen van vrachtwagens vernield en tijdens de vechtpartij is de Portugese chauffeur verwond. De vier beveiligers zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Later is ook de directeur van Schavemaker aangehouden vanwege het uitlokken van het geweld. Ze worden verhoord en misschien dinsdagavond in hechtenis genomen", zegt Eric.


Een Poolse chauffeur raakte gewond aan zijn hoofd
foto: Pieter Bremer - Omroep Brabant


Op de plek waar de vlam in de pan is geslagen zouden ook de Poolse consul en ambassadepersoneel aanwezig zijn geweest. "Ik heb geen idee waarom ze zijn gekomen. Hun aanwezigheid is evenmin bekend bij de politie", verklaart Eric. En voegt er even later aan toe: "De politie kreeg dinsdagochtend de melding dat er een vechtpartij bij het bedrijf was. Wij zijn er met vijf wagens naartoe gegaan. Eén chauffeur spreekt Engels en heeft de politie uitgelegd wat er aan de hand was. De meesten van de aanwezige chauffeurs spraken uitsluitend Pools of Portugees. Dus de taal was ter plekke een probleem. Inmiddels heeft de politie verschillende getuigen met behulp van een tolk gehoord." De politie is bezig met een uitgebreid onderzoek.


Uit bovenstaande vrachtwagen werd het raam van de bestuurderskant geslagen
foto: Erik Peeters - Omroep Brabant


Het bedrijf waar de problemen hebben plaatsgevonden is in 1967 opgericht door Henk Schavemaker en in de loop van de jaren uitgegroeid tot een logistieke organisatie met meer dan 180 trekkende en 300 getrokken eenheden. Er zijn meer dan 225 personeelsleden, waarvan een groot aantal chauffeurs. De Schavemaker Groep is gespecialiseerd in staaltransport. Het betrokken bedrijf is om een reactie gevraagd. "Ik kan geen commentaar geven. De directie of woordvoerder die iets zouden kunnen vertellen zijn niet aanwezig", aldus de telefonist van Schavemaker Transport.

Reinier Stroo, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is te gek voor woorden. Ten eerste los je een geschil op door overleg. En als dat
niet lukt, bel je de politie. Je gaat toch niet een beveiligingsbedrijf inhuren om je problemen op te lossen? Ten tweede is de staking mijns inziens terecht, het loon is veel te laag. Een goede ontwikkeling dat de Poolse werknemers door krijgen dat zij niet voor een hongerloontje hoeven te werken."

©Transport Online / Marcel van der Voort
Foto's met dank aan Omroep BrabantNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden