Clicky

 VVD in Brabant wil woningnood aanpakken met bouw van nieuw dorp

VVD in Brabant wil woningnood aanpakken met bouw van nieuw dorp
03-11-2023 10:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - [update 11:20 uur] De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

"We zijn in de binnensteden flink aan het bouwen en in dorpen komt er 'een straatje bij', zoals minister De Jonge vaak zegt. Maar daarmee gaan we de 130.000 woningen die we voor 2030 willen bouwen niet halen", zei Gremmen. "En dus willen we onderzoek laten doen naar een locatie voor grootschalige woningbouw in Brabant. Dus gewoon een kern erbij." De VVD'er, wiens partij in de coalitie zit, denkt dan aan een dorp met 3000 tot 5000 woningen.

Uit een voortgangsrapportage over de woningbouw die de provincie vorige week presenteerde, kwam naar voren dat de snelheid eruit is. In de afgelopen twee jaar werden "in recordtempo" bijna 27.000 woningen opgeleverd in Noord-Brabant. Maar mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de gestegen grondstoffenprijzen komen er dit jaar en volgend jaar aanzienlijk minder woningen bij dan begroot.

"Als we het op één plek heel goed doen, komen we als het goed is wel tot die 130.000 woningen" aldus Gremmen. De VVD diende samen met BBB een motie in om onderzoek naar de haalbaarheid hiervan te starten en om via een prijsvraag bewoners uit te dagen om met creatieve ideeën te komen. "We moeten alles op alles zetten om Brabant van het slot te krijgen en dat vergt creativiteit. Om meer woningen te bouwen, moeten onnodige regeldruk en belemmeringen worden weggewerkt. Niet alleen wat betreft stikstof."

De BBB, de grootste fractie in Brabant die in de coalitieonderhandelingen echter afviel en nu in de oppositie zit, pleitte voor de bouw van flexwoningen en stelde voor daar de randen van landbouwgronden voor te gebruiken. Volgens fractievoorzitter John Frenken zijn agrariërs bereid om "tijdelijk vee in te leveren om stikstofruimte te creëren" en om hun grond in erfpacht beschikbaar te stellen voor flexwoningen. "Zo verdienen de boeren daar ook geld aan."

Coalitiepartijen PvdA en SP vroegen ook om extra inzet op woningbouw. "Er dreigt een verloren generatie op te groeien", zei PvdA-fractievoorzitter Ward Deckers. "Mensen met prima banen die hun leven op orde hebben, maar geen dak boven hun hoofd; de economisch daklozen. En dat steekt enorm."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats