Clicky


Volvo FH16 voor Hoogenraad BV: 72-jarige ondernemer investeert nog

Volvo FH16 voor Hoogenraad BV: 72-jarige ondernemer investeert nog
25-01-2013 17:14 | Bedrijfsnieuws | auteur Ad de Koning

LEERSUM - Bergingsbedrijf Hoogenraad uit Leersum investeerde recentelijk in een zwaar bergingsvoertuig. De 72-jarige heer Hoogenraad sr, die nog dagelijks in het bedrijf actief is, vertelt vol enthousiasme. "In 1964 begon ik voor mezelf. Mijn vader zei: waag het niet om nog thuis te komen lopen, want er eten er hier al genoeg uit de ruif. In die tijd werkte ik nog voor 25 gulden per maand en moest je met de fiets door weer en wind naar je werk."

In 1970 werd de heer Hoogenraad berger. De eerste auto was een oude Chevrolet. "Ik had toen een pompstation en daar kwamen veel auto's van de Rijkspolitie aan de pomp. Contacten en goed werk leveren, daar zijn we door gegroeid."

Via de politiescanner werd continu geluisterd of er ergens bijstand nodig was. "Gevechten" om werk waren er in de begintijd bijna dagelijks. Regelmatige aanpassingen en uitbreiding van het bergingsmateriaal hebben ervoor gezorgd, dat het wagenpark nu aan de modernste eisen voldoet. Hoogenraad heeft op dit moment 17 voertuigen. Naast bergingswerk vervoert het bedrijf iedere week honderden auto’s.

De heer Hoogenraad vertelt over de veranderingen in de branche: "Wij moeten als klein bedrijf bij aanbestedingen vechten tegen veel grotere concurrenten. Dat is niet altijd gemakkelijk. Wel hebben we gemerkt, dat kwaliteit uiteindelijk wint. Wij werken nog steeds veel voor de overheid, bijvoorbeeld als we auto’s ophalen en veilig stellen voor de fiscus."

Niet zonder trots vertelt hij verder: "Mijn eerste bergingsauto kocht ik voor 700 gulden. Toen moest er nog een PTO op, die we uit Amerika moesten halen. De PTO kostte het dubbele van de auto. Nu hebben we een Volvo gekocht voor meer dan een half miljoen. En dat zonder dat we de bank om toestemming hoeven te vragen. Dat kan alleen door hard werken, zuinig zijn en kwaliteit leveren."
 


De Volvo FH16 is een 8 x 4 met een verplaatste tweede as. De opbouw is een Falkom FAW 25.000. De bergingstruck is met twee 20-tons lieren geschikt voor berging van vrachtwagens, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.

Aan het eind van het gesprek komt nog even de boerenafkomst van de heer Hoogenraad naar boven: "Wed in je bedrijf nooit op één paard, want als die zijn been breekt, dan loopt je hele bedrijf kreupel."