Clicky

 OM: aantal bedreigingen magistraten is confronterend

OM: aantal bedreigingen magistraten is confronterend
30-10-2023 09:17 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 10:26 uur] Het Openbaar Ministerie is er niet verbaasd over dat de helft van de officieren van justitie en rechters in hun werk te maken heeft gehad met bedreigingen, maar vindt het wel confronterend. "Dit is een zorgelijke ontwikkeling die helaas past binnen de verharding en polarisatie en die we zien in de maatschappij."

Daarmee reageert het OM op de resultaten van een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR), de vakbond voor officieren en rechters, uitgevoerd door platform Investico en De Groene Amsterdammer. Van de officieren die op de enquête reageerden, heeft twee derde te maken gehad met bedreigingen. Die variëren van online-intimidatie en onvrede die 'duidelijk geuit wordt' in de rechtszaal, tot officieren en rechters die thuis worden opgezocht en fysieke (doods)bedreigingen krijgen.

"In de afgelopen jaren is de georganiseerde criminaliteit steeds zichtbaarder geworden en richt geweld zich vaker op gezagsdragers", aldus het OM. "De aandacht voor veiligheid is binnen het OM niet nieuw, maar is de laatste jaren wel toegenomen." Om medewerkers zo goed mogelijk voor te bereiden op mogelijke intimidatie en bedreiging, voert het OM preventieve gesprekken over veiligheid, worden medewerkers en leidinggevenden getraind, en staan er "interne en externe professionals" klaar voor opvang en psychologische begeleiding als dat nodig is.

Volgens Sue Preenen, lid van het College van procureurs-generaal, betekent dit niet dat het OM het gewoon is gaan vinden dat collega's zich onveilig voelen. "Overheidspersoneel, maar ook journalisten, moeten hun werk kunnen doen zonder bedreigd te worden. Daarom maken we er werk van om te onderzoeken waar bedreigingen vandaan komen en nemen we binnen het OM aandacht voor veiligheid zeer serieus."

De voorzitter van de NVvR, Marc Fierstra, noemt de uitkomsten van de enquête, die overeenkomen met een onderzoek dat de vakbond zelf deed in 2021, "heel vervelend en heftig". Volgens hem moet er structureel aandacht zijn voor de risico's die de bedreigingen hebben op rechters en officieren, en op de rechtspraak zelf. "Rechters kunnen hun werk nu nog goed doen, maar op den duur heeft het toch invloed. Dat is iets waarvoor we vrezen."

De vakbond wil onder meer dat er meer met rechters over dreigingen wordt gesproken, ook onderling, en dat er vanuit de werkgever meer erkenning is voor de dreiging waar magistraten mee te maken hebben.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats