Clicky


Israëlische krijgsmacht: grondoperaties worden uitgebreid

Israëlische krijgsmacht: grondoperaties worden uitgebreid
27-10-2023 20:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

TEL AVIV - De Israëlische landmacht breidt zijn operaties op de grond in de Gazastrook vrijdagavond uit. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht gezegd. De krijgsmacht roept de inwoners op om Gaza-Stad te verlaten en naar het zuiden te trekken.

Volgens woordvoerder Daniel Hagari is het aantal aanvallen "op een zeer aanzienlijke wijze" opgevoerd. "We zullen doorgaan met aanvallen op Gaza-Stad en de omgeving", zei hij in een statement dat live te zien was op televisie.

"We zijn toegewijd aan deze nationale missie om alle gijzelaars terug te brengen", zei Hagari. Hij merkte daarbij op dat de krijgsmacht met honderdduizenden mensen klaarstaat om vanuit de lucht, over de grond, online en op zee ingezet te worden.

Grondoperaties

Gevraagd naar een mogelijk bestand met Hamas in ruil voor de vrijlating van gijzelaars antwoordde Hagari: "ik raad u aan om geen aandacht te besteden aan geruchten". Volgens hem is sprake van manipulatie door Hamas.

Of dit betekent dat het grootschalige grondoffensief waar al langere tijd over gespeculeerd wordt zal beginnen, is nog onduidelijk. Naast de luchtaanvallen zijn er al verschillende operaties geweest waarbij Israëlische militairen voor vrij korte tijd over de grond het gebied in trokken. Vrijdagochtend meldde Israël ook nog zo'n "gerichte aanval". Vooralsnog spreekt de krijgsmacht zelf niet van een grootschalig offensief.

Geen internet

Journalisten meldden kort voor de bekendmaking van de Israëlische krijgsmacht zware bombardementen op Gaza, waar op veel plaatsen het internet is uitgevallen.