Clicky


MAN TGS 18.440 4x4 BB als fundament voor grondmechanisch onderzoek

MAN TGS 18.440 4x4 BB als fundament voor grondmechanisch onderzoek
11-12-2012 09:51 | M.A.N. | auteur de redactie
LEUSDEN - Ingenieursbureau Inpijn-Blokpoel maakt voor grondmechanisch onderzoek sinds kort gebruik van een MAN TGS 18.440 4x4 BB. Deze truck is speciaal voor dit werk geprepareerd. Aan het vierwielaangedreven voertuig is onder meer een rupsonderstel gemonteerd om in moeilijk begaanbaar terrein te kunnen opereren. Het ingenieursbureau zet tevens een MAN TGL 12.250 4x2 BL bakwagen in voor transport van een minirups-sondeermachine.

De keuze van Ingenieursbureau Inpijn-Blokpoel viel enerzijds vanwege de gunstige prijsstelling en het lage brandstofverbruik op MAN, anderzijds voldoen de trucks aan specifieke technische eisen. Frank Brouwer van Inpijn-Blokpoel vertelt: "Wij kunnen alleen uit de voeten met trucks waarvan de tussenbak en de cardanassen niet in de weg zitten van het centraal geplaatste sondeerpunt. MAN levert als een van de weinige fabrikanten een truck waarvan de bak en de assen het midden van het onderstel vrij laten, waardoor de meetconus in het massazwaartepunt van de truck hydraulisch de ondergrond in kan worden gedrukt."



Sonderen is een techniek om de sterkte van bodemlagen te bepalen. Dat gebeurt door hydraulisch een conus (meetlichaam) de bodem in te drukken. "We kunnen als het nodig is tot 70 meter diep gaan. De gemeten conusweerstand geeft niet alleen aan waar de zandlagen zitten die voldoende steun kunnen bieden aan heipalen, maar ook wat de vastheid van deze zandlagen is. Afhankelijk van de grootte en zwaarte van het bouwwerk moeten de funderingspalen enkele tot meerdere meters in de draagkrachtige zandlagen worden ingebracht", legt Brouwer uit.

Ballast
De conus omlaag drukken betekent automatisch dat de truck omhoog wordt geduwd. Om dat te voorkomen is veel ballast nodig. De maximale drukkracht op de sondeerstreng bedraagt 18 ton (180 kN). De MAN-sondeerwagen (een zogenaamde Crawler-truck) weegt dan ook maar liefst 18 ton. "Met een hoger gewicht zouden we problemen ondervinden bij het rijden op de weg in het buitenland. We komen ook regelmatig in de ons omliggende landen zoals België, Duitsland en Engeland en dat zijn de landen waar een 2-assige sondeerwagen wettelijk niet meer mag wegen dan 18 ton."

Het benodigde eigen gewicht van het voertuig is bereikt door het plaatsen van extra ballast. Voor de rupsaandrijving is bovendien een extra chassis aan het chassis van de truck gemonteerd. MAN Bedrijfswagendealer P. van der Velden heeft daarom eerder dit jaar de MAN TGS 18.440 4x4 BB in handen gegeven van Gouda Geo Equipment B.V. te Warmond, dat de ombouw en opbouw heeft uitgevoerd. Die klus vergde enkele maanden.

Brouwer: "Ook hier geldt dat dit bedrijf een goede prijsstelling hanteerde. Onze wensen zijn bovendien op innovatieve wijze vertaald. Zo is de brandstoftank zo laag mogelijk achterin gesitueerd. Die kon immers vanwege het rupsonderstel niet op de normale plaats gehandhaafd blijven. Door de lage positie achterin is hij toch goed bereikbaar. Dat zijn juist de zaken die in de praktijk geweldig veel gemak opleveren."



Geotechnisch
Inpijn-Blokpoel is gespecialiseerd in geotechnisch en milieutechnisch onderzoek en advies. Het is een van de grotere spelers in deze sector in Nederland en beschikt over een eigen grondmechanisch laboratorium. Het bedrijf opereert vanuit vier vestigingen: Son, Sliedrecht, Hoofddorp en Groningen.

Grondmetingen worden verricht voor funderingen van gebouwen, waterkeringen en dijken, wegen en spoorwegen, pijpleidingen, tunnels, opslagtanks, bouwrijp maken van terreinen en bouwputten. Inpijn-Blokpoel is verder gespecialiseerd in zettings- en vervormingsgedrag van constructies en in geohydrologische studies voor onder meer bemalingen en infiltraties. Het ingenieursbureau omvat ook een afdeling voor geomonitoring. Door de invloed van de bouwwerkzaamheden op de omgeving te meten kan schade aan bijvoorbeeld belendende bebouwing worden voorkomen door het uitvoeringsproces tijdig bij te stellen.

Opdrachtgevers zijn onder meer Rijkswaterstaat, grote ingenieursbureaus, bouwbedrijven, waterschappen en de (petro)chemische industrie. De meeste projecten vinden plaats in Nederland, maar Inpijn-Blokpoel doet ook projecten in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Hongarije en Polen.