Clicky


Hamas meldt vrijlating Amerikaanse gijzelaars Judith en Natalie Ranaan

Hamas meldt vrijlating Amerikaanse gijzelaars Judith en Natalie Ranaan
20-10-2023 20:28 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

GAZA-STAD - De Palestijnse beweging Hamas heeft twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten, een moeder en haar dochter, die bijna twee weken werden vastgehouden in de Gazastrook na de Hamasaanval op Israël.

De vrijlating was om humanitaire redenen als reactie op bemiddeling door de staat Qatar, aldus een woordvoerder van de al-Qassam-brigades, de gewapende vleugel van Hamas. De twee Amerikanen werden na hun vrijlating opgevangen door het Rode Kruis, melden Israëlische media. Het zou gaan om Judith en Natalie Ranaan uit Chicago.

Hamas zegt met de stap ook "het Amerikaanse volk en de wereld te bewijzen" dat de beweringen van de Amerikaanse president Joe Biden en "zijn fascistische regering vals en ongegrond zijn". Biden had tijdens zijn recente bezoek aan Israël gezegd dat Hamas niet het hele Palestijnse volk vertegenwoordigt en de Palestijnen "alleen maar lijden heeft gebracht."

De al-Qassam-brigades meldden eerder deze week dat ongeveer 250 gijzelaars worden gevangengehouden die werden gekidnapt tijdens de Hamasaanval van 7 oktober op Israël. Zeker 22 ontvoerde gevangenen zouden om het leven zijn gekomen door Israëlische luchtaanvallen op de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, aldus de al-Qassam-brigades.