Clicky

 Britse premier stopt aanleg dure hogesnelheidslijn HS2

Britse premier stopt aanleg dure hogesnelheidslijn HS2
04-10-2023 14:39 | Buitenland | auteur ANP

MANCHESTER - De Britse premier Rishi Sunak heeft bekendgemaakt dat de aanleg van hogesnelheidslijn HS2 wordt gestaakt. Hij vindt de tientallen miljarden kostende aanleg van de verbinding tussen Noord- en Zuid-Engeland erg duur en maakt liever geld vrij voor andere projecten.

"Ik annuleer de rest van het HS2-project. Daarvoor in de plaats gaan we iedere cent herinvesteren in honderden nieuwe transportprojecten in het noorden en de Midlands, in het hele land. Dat komt neer op 36 miljard pond", beloofde Sunak op een conferentie van zijn Conservatieve Partij in Manchester. Hij zei dat burgers meer gebaat zijn bij nieuwe transportverbindingen in het noorden dan met de snelle verbinding naar de hoofdstad die pas "over twee decennia" beschikbaar zou zijn in Manchester.

Sunak staat in aanloop naar de verkiezingen onder grote druk om iets te doen aan de achterstand van zijn partij in de peilingen. Daar gaat de progressieve oppositiepartij Labour ruim aan kop. De premier zwakte eerder ook al het klimaatbeleid van zijn regering af om burgers te ontzien. Er was duidelijk dat ook het noordelijke deel van de HS2-verbinding waarschijnlijk zou sneuvelen. De aanleg van die lijn werd gepresenteerd als het grootste infrastructuurproject in Europa.

Het project had volgens de laatste cijfers 71 miljard pond (circa 82 miljard euro) moeten kosten, maar was waarschijnlijk duurder geworden. Er circuleren ook schattingen van 100 miljard pond. De hogesnelheidslijn moet Londen verbinden met andere steden. De aanleg is al jaren bezig. Plaatselijke bestuurders hadden al ontstemd gereageerd op berichten dat het miljardenproject zou worden afgeblazen. De burgemeester van stadsregio Greater Manchester, Andy Burnham, noemde zo'n besluit respectloos tegenover inwoners van het hele noorden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions