Clicky

 Een derde van gecontroleerde vrachtwagens in overtreding bij gezamenlijke controle wegvervoer in Benelux

Een derde van gecontroleerde vrachtwagens in overtreding bij gezamenlijke controle wegvervoer in Benelux
04-10-2023 11:38 | Controles | auteur Redactie

VENLO - Op woensdag 20 september hebben de Belgische Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controles in het wegvervoer goederen verricht. De ILT controleerde in Venlo (Nederland) en de Belgische Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in Zonhoven en Fernelmont (België).

De controles richtten zich vooral op de naleving van de rij- en rusttijden, het correct gebruik van de tachograaf en de aanwezigheid van de verplichte documentatie. Bij de controle van in totaal 49 vrachtwagens bleken 16 vrachtwagens in overtreding en werden in totaal 34 overtredingen vastgesteld.

Belgische controleresultaten

In België zijn 23 voertuigen gecontroleerd door de Belgische Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Drie waren er in overtreding en er zijn daarbij 13 overtredingen geconstateerd:

  • 1x Fraude
  • 1x niet-inbrengen bestuurderskaart
  • 1x niet-correct gebruik tachograaf
  • 1x geen vervoersvergunning
  • 6x onvoldoende dagelijkse rust
  • 2x overschrijding ononderbroken rijtijd
  • 1x overschrijding dagelijkse rijtijd

Nederlandse controleresultaten

In totaal zijn in Nederland 26 vrachtwagens gecontroleerd; bij 13 werden overtredingen geconstateerd. In totaal zijn er 8 processen-verbaal en 7 boeterapporten opgemaakt, te weten:

  • 1 proces-verbaal voor het overtreden van de cabotageregels;
  • 1 proces-verbaal in verband met een verlopen code 95;
  • 2 processen-verbaal vanwege het ontbreken van de vervoersvergunning;

4 processen-verbaal: één vanwege de hoogte, één in verband met een gebroken remschijf. Deze moest ter plekke worden vervangen voordat de chauffeur zijn weg mocht vervolgen. Daarnaast één proces-verbaal voor gladde banden en één omdat de zijafscherming ontbrak.

Twee waarschuwingen omdat de techniek niet op orde was;

Zeven boeterapporten: één voor te weinig genomen dagelijkse rust, één voor het verkeerd instellen van de tachograaf, twee voor het rijden op andermans bestuurderskaart en één boeterapport voor het manipuleren van de analoge tachograaf.

Vijf keer een bevel tot staken arbeid voor het overschrijden van de rij- en rusttijden en manipulatie van de tachograaf.

Aan de Nederlandse controle in Venlo namen ook collega’s van de politie Landelijke Eenheid/Transport- en Milieucontrole, RDW en Belgische inspecteurs deel. Dit in het kader van het samenwerkingsverband MEG (Manipulatie Expert Groep) dat gericht is op het opsporen van tachograafmanipulatie. Naast controle op de bovengenoemde zaken, werden vrachtwagens ook onderworpen aan een technische controle.

Meer eenheid bevordert gelijk speelveld

Dankzij het Benelux-Verdrag van Luik uit 2014, kunnen inspectiediensten bij controles van goederenvervoer grensoverschrijdend samenwerken. De inspecteurs kunnen zodoende hun kennis van en ervaring met wegcontroles delen en de procedures beter op elkaar afstemmen. De samenwerking brengt meer eenheid in het toezicht op en de handhaving van de Europese wetgeving met betrekking tot het wegvervoer van goederen. Het draagt daarnaast bij aan een eerlijke concurrentie tussen transportbedrijven, betere arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en de verkeersveiligheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions