Clicky

 Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren
03-10-2023 23:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

Oekraïne kreeg na de Russische inval vorig jaar in recordtempo de status van kandidaat-lid van de EU. Het Europese blok steunt Oekraïne uitgebreid in de strijd tegen de Russen en vele leiders zeggen herhaaldelijk dat Oekraïne bij de EU hoort. Maar het is niet het enige land dat graag lid wil worden van de unie. Andere landen die proberen toe te treden willen niet dat Kyiv een voorkeursbehandeling krijgt ten koste van hen.

Om aan toetredingsgesprekken te kunnen beginnen moeten landen juridisch voldoen aan een aantal vastgelegde voorwaarden. De Europese Commissie komt waarschijnlijk begin november met een nieuw, positief rapport over de voortgang van Oekraïne ten opzichte van die voorwaarden. Volgens de bronnen van Politico wordt het daarna "heel lastig" voor lidstaten om de onderhandelingen nog tegen te houden. In augustus had Kyiv nog maar voldaan aan twee van de zeven voorwaarden.

Steun

Voor het openen van toetredingsonderhandelingen is de steun van alle EU-lidstaten nodig. Nederland is vanouds een van de landen die het strengst zijn voor aspirant-leden. Maar de jarenlange reserves over uitbreiding van de EU zijn sinds de groeiende rivaliteit of zelfs vijandschap van Rusland en China in veel EU-landen verdampt.

EU-kopstuk Charles Michel denkt dat Oekraïne al in 2030 klaar is om lid te worden, zegt hij in een interview met het Duitse opinieblad Der Spiegel. De voorzitter van de raad van regeringsleiders van de EU-landen zei eerder al dat de unie zich voor dat jaar ook gereed zou moeten maken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions