Clicky

 McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden
03-10-2023 23:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

De afvallige Republikeinse afgevaardigde Matt Gaetz en andere hardliners binnen de Republikeinse Partij van ex-president Donald Trump zijn uiterst ontevreden over een deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten van president Joe Biden. Door die overeenkomst kon een sluiting van de overheid worden voorkomen.

Het is onduidelijk wie McCarthy nu zou moeten opvolgen. Gaetz en de groep hardliners hebben nog niemand naar voren geschoven, maar het is sowieso de vraag of een radicale Republikein een meerderheid achter zich zou kunnen krijgen.

Een analist van CNN zegt dat het ook goed mogelijk is dat McCarthy opnieuw zal proberen om voorzitter te worden. Hij zal dan wel een aantal partijgenoten moeten overtuigen dat hij hun vertrouwen verdient. In januari kostte het ook een historische vijftien stemrondes om McCarthy aan te stellen als voorzitter. De hardliners staakten hun verzet toen na een aantal concessies.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions