Clicky

 Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten
03-10-2023 16:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - [update 20:10 uur] Wopke Hoekstra heeft ook dinsdag niet te horen gekregen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. Linkse Europarlementariërs willen eerst antwoord op aanvullende vragen over onder meer Hoekstra's verleden in het bedrijfsleven.

De klimaatspecialisten van het parlement onderwierpen Hoekstra maandagavond al aan een urenlange ondervraging. De voormalige CDA-leider en buitenlandminister strooide met toezeggingen en geruststellingen. Maar de groenen en sociaaldemocraten, wier steun hij nodig heeft, toonden zich nog niet tevreden. Ze wilden die dinsdag nog eens goed tegen het licht houden en mikten op verdere concessies.

Maar Hoekstra heeft ook na koortsachtig overleg op dinsdag nog altijd niet het volle vertrouwen gewonnen van de linkerflank. Hij moet vóór woensdagochtend 07.00 uur duidelijker maken of hij de Europese CO2-uitstoot echt al in 2040 met minstens 90 procent wil terugbrengen. En dat streven niet bijvoorbeeld met een beroep op de gevolgen voor de economie toch afzwakken. Links ziet de lat juist graag nog wat hoger en wil daarom ook dat Hoekstra nagaat of Europeanen bijvoorbeeld minder vlees zouden moeten eten.

Ook over het afdwingen van een eind aan de subsidies en belastingvoordelen voor fossiele brandstoffen en voor andere klimaatplannen moet de kandidaat-Eurocommissaris stelliger zijn, vinden sociaaldemocraten en groenen. Maar ze twijfelen ook nog altijd of de nieuwe, heel 'groene' Hoekstra het echt meent. Ze willen daarom rekenschap over zijn minder klimaatvriendelijke verleden. Op zijn minst door uit de doeken te doen voor wie hij allemaal als consultant heeft gewerkt.

Hoekstra kan zo "echt bewijzen hoe oprecht hij is", zegt GroenLinks-voorman Bas Eickhout, een van de Europarlementariërs die hem toetst. Bovendien kan hij tonen "dat het niet slechts zijn persoonlijke voornemen is", maar van de hele commissie.

Niet alleen Hoekstra, maar ook zijn aanstaande baas in de commissie wacht nog even op de goedkeuring van het parlement. De Slowaak Maros Sefcovic gaf twijfelaars munitie met weinig overtuigende antwoorden op vragen van Europarlementariërs. Aan hem kleeft ook dat hij te dicht bij de Ruslandgezinde Slowaakse verkiezingswinnaar Robert Fico zou staan.

Maar Sefcovic lijkt vooral ook de gijzelaar van de christendemocraten. Die gunnen de sociaaldemocraat pas de zegen als hun eigen Hoekstra die ook krijgt. De verstandhouding tussen de twee grootste partijen in het parlement is, zeker over klimaat, afgelopen jaar flink verzuurd. Niettemin is christendemocraat Peter Liese "optimistisch" dat het tweetal woensdag eindelijk goed nieuws krijgt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions