Clicky

 Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder
03-10-2023 14:37 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

De zakkende huizenprijzen volgen op de razendsnelle verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB), bedoeld om de inflatie omlaag te krijgen. Die hogere leenkosten maken ook hypotheken duurder, waardoor huizenkopers minder ruimte hebben om een hoog bod uit te brengen op een huis.

Aan de verhoging van de rente tot het hoogste niveau ging juist een periode van historische lage rentes vooraf. Dit droeg er jarenlang juist aan bij dat de prijzen voor woningen en ander vastgoed hard stegen.

In Nederland werden woningen op jaarbasis 4,3 procent goedkoper, meldt Eurostat. Met een daling van bijna 10 procent was de neergang van de huizenprijzen het sterkst in Duitsland, gevolgd door Denemarken (min 7,6 procent) en Zweden (min 6,8 procent). Niet overal daalden de huizenprijzen. De sterkste stijging mat Eurostat in Kroatië, waar woningen bijna 14 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats