Clicky

 Diepterecord verbroken in Deurganckdok

Diepterecord verbroken in Deurganckdok
03-10-2023 12:03 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - De eerste proefvaart met maximale toegelaten diepgang van de Westerschelde is met succes uitgevoerd. De MSC Tessa is namelijk dinsdagochtend de Antwerpse haven binnengekomen met een diepgang van 16 meter, een nieuw record. Het is de laatste in een reeks van zes proefvaarten waar de diepgang werd opgevoerd van 15,7 tot 16 meter. Deze diepgang is nodig om in de toekomst ook de allergrootste containerschepen te kunnen blijven ontvangen. Het proefproject is een samenwerking tussen het Vlaams en Nederlands Loodswezen, rederij MSC, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en Port of Antwerp-Bruges.

Om in de toekomst ook de allergrootste zeeschepen toe te laten om Antwerpen als eerste aanloophaven te gebruiken, is een diepgang bij opvaart van 16 meter nodig. Daarom werd besloten om een reeks proefvaarten uit te voeren waarbij de maximale diepgang stelselmatig wordt opgevoerd naar 16 meter. Door de verhoging van de diepgang wordt de laadcapaciteit van de schepen aanzienlijk verhoogd. Deze extra decimeters kunnen +/- 1000 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) winst opleveren.

Op 1 maart 2021 liep de MSC Regulus de haven aan met een diepgang van 15,7 meter en op 9 juli 2022 werd het record nog eens verbroken met een diepgang van 15,9 meter met de MSC Diletta. Op maandag 2 oktober 2023 werd dus met succes de eerste proefvaart, met een diepgang van 16 meter, uitgevoerd met de MSC Tessa. Het schip kwam vanuit Portugal de haven binnen en verbrak hiermee dus het diepterecord in het Deurganckdok.

Het proefproject is een samenwerking van de Vlaamse loodsen van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de Nederlandse loodsen, rederij MSC, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA), de verkeersleiders en Port of Antwerp-Bruges. De verruiming geldt alleen voor containerschepen die naar het Deurganckdok varen.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Deze succesvolle eerste proefvaart naar het Deurganckdok is een mijlpaal voor onze haven. Voor onze wereldwijde economische positie en de welvaart van huidige en toekomstige generaties, is het essentieel dat we de grootste containerschepen kunnen blijven ontvangen. Een diepgang van 16m maakt dat we ons nog sterker kunnen profileren op het Verre Oosten, waar de grootste schepen varen. Zo versterken we onze positie als eerste aanloophaven. Dat levert ons concurrentieel voordeel op én bestendigt onze positie als wereldhaven.”

Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust: “Blij dat we vanuit MDK kunnen bijdragen tot de toegankelijkheid van de Antwerpse haven. Met dank aan onze partners in de nautische keten en de deskundigheid van onze eigen diensten zoals het Loodswezen, Scheepvaartbegeleiding en Vlaamse Hydrografie.”

Marc Beerlandt, CEO MSC Belgium: “MSC begroet dat er gevolg wordt gegeven aan onze, sinds lang uitstaande vraag, om bij onze thuisbasis, de haven van Antwerpen, ​ met een grotere diepgang toe te ​ kunnen komen en dit nu uiteindelijk verder getest wordt. Het is evident dat de rederij de schepen optimaal wil laten renderen van en naar zijn Europese hub. ​ Wij danken de loodswezens en de havenautoriteiten om dit mee te realiseren.“ ​

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions