Clicky

 Onderhandelingen cao Cargill BV lopen stuk, stakingen dreigen

Onderhandelingen cao Cargill BV lopen stuk, stakingen dreigen
02-10-2023 16:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - [update wo 14:21 uur] Het overleg tussen vakbond FNV met Cargill BV over een nieuwe cao is volledig vastgelopen. Het bedrijf dat zich bezighoudt met het verwerken, verspreiden en verhandelen van landbouwproducten komt met een extreem laag loonbod. De werkgever wil ook niet met een zogeheten eindbod komen. Daarmee zijn de onderhandelingen afgebroken en stellen de vakbonden Cargill BV een ultimatum.

Als het bedrijf voor donderdagnacht niet ingaat op de eisen van de vakbonden wordt het werk stilgelegd. "Wij hebben aan het begin van de laatste onderhandelingsronde Cargill BV per mail gewaarschuwd", legt Nurettin Altundal uit, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie. "We hebben gezegd dat ze met een significant beter loonbod moesten komen. Als dit niet zou gebeuren, dan zouden de onderhandelingen wat ons betreft geen nut hebben."

Extreem laag loonbod

Kennelijk kwam die boodschap niet helemaal over, want Cargill BV kwam met een extreem laag loonbod. Het bod kwam in totaal op 2,25% over 20 maanden. Verder wil het bedrijf de automatische prijscompensatie (APC) die vorig jaar is afgesproken verslechteren. Bovendien wil Cargill het ouderschapsverlof versoberen en het sociaal plan dat eind dit jaar verloopt niet verlengen. De ouderenregeling is in de nieuwe voorstellen verslechterd en ook wil het bedrijf 5 mei als jaarlijkse feestdag niet erkennen. "Kortom, hier kunnen wij als vakbond gewoon niet akkoord mee gaan", aldus Altundal.

Eisen van de vakbond

Vakbond FNV wil voor de leden een salarisverhoging van 7 procent en € 100 bruto per maand met terugwerkende kracht per 1 augustus 2023. Daarnaast moeten bovengenoemde arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd en verbeterd. De cao moet voor een jaar gaan gelden.

Historisch hoogste omzet ooit

De FNV snapt niet waarom Cargill BV zo moeilijk doet. Het bedrijf heeft dit jaar zijn omzet fors verhoogd tot 177 miljard dollar en ook de winst loopt in de miljarden. "Ze hadden afgelopen jaar historisch de hoogste omzet ooit", zegt FNV-bestuurder Altundal hierover. "En ze willen 700 werknemers afscheppen met een schandalig lage loonsverhoging. Begin dit jaar hebben ze 1900 werknemers die niet onder de cao vallen een magere 5 procent loonsverhoging geboden. Dezelfde trend zetten zij nu in voor de mensen die wel onder de cao vallen. In zijn interne communicatie durft Cargill nog steeds te stellen dat zij hun werknemers altijd de inflatie hebben gecompenseerd. Dat is gewoon niet waar."

Ultimatum en mogelijke acties

Vakbond FNV heeft Cargill BV nu een ultimatum gesteld. Het bedrijf moet voor aanstaande donderdagnacht om 23:00 uur akkoord gaan met de eisen van de vakbond. Gebeurt dat niet, dan volgen er acties en stakingen. Bij Cargill BV. werken 2600 werknemers, hiervan vallen er ongeveer 700 onder de cao Cargill BV.

Cargill: Goed totaalpakket geboden

"Gesprekken met de vakbonden CNV en FNV over een onrealistische laatste eis van 16 procent loonsverhoging over een jaar, zijn spaak gelopen. Er wordt nu gedreigd met stakingen als Cargill niet toegeeft aan hun ultimatum.", aldus een woordvoerder van Cargill. Cargill heeft bevestigd niet in te gaan op het eisenpakket.

"We waarderen onze medewerkers en het werk dat ze doen. Ons eindbod van 18 september omvatte een goed totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden inclusief een maximale loonsverhoging van 7 procent over 12 maanden. Cargill compenseerde de effecten van inflatie van vorig jaar met een stijging van - in totaal - 11 procent in de cao 2022-2023, waarvan 5 procent in 2023 werd toegekend. We zijn dan ook teleurgesteld over dit resultaat. Gedurende deze tijd blijven we onze betrouwbare supply chain gebruiken om ons te concentreren op het leveren van onze hoogwaardige producten aan onze klanten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats