Clicky

 Vrachtwagenchauffeur krijgt taakstraf voor dodelijk ongeluk Ter Aar

Vrachtwagenchauffeur krijgt taakstraf voor dodelijk ongeluk Ter Aar
02-10-2023 14:40 | Ongevallen | auteur ANP

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft maandag een taakstraf van 200 uur opgelegd aan een 66-jarige vrachtwagenchauffeur voor het doodrijden van een 72-jarige fietser in Ter Aar op 29 januari 2022. De man zag het slachtoffer over het hoofd, wat de rechtbank omschrijft als "onoplettend verkeersgedrag".

Het slachtoffer was de bewuste dag gaan kijken bij de voetbalwedstrijd van zijn kleinzoon en fietste daarna, zoals hij vaker deed, met een ommetje terug richting huis. Op de Oostkanaalweg bij een rotonde ging het mis. Wopke O. tikte de man aan met zijn wagen, waardoor de fietser omviel. Vervolgens reed hij over hem heen.

O. zei tijdens de behandeling van zijn zaak dat hij het slachtoffer niet zag fietsen en dat hij ook niet voelde dat hij hem heeft aangetikt. Uit onderzoek is gebleken dat de vrachtwagenchauffeur wel degelijk het slachtoffer had kunnen zien, omdat de fietser al enige tijd voor het ongeluk voor hem reed. Het is onbekend of O. in zijn vooruitkijkspiegel heeft gekeken, zo beschrijft de rechtbank, maar als hij dat heeft gedaan "is van belang dat de vooruitkijkspiegel vervuild was en het zicht daardoor niet helder was".

De rechtbank benoemt hierbij ook dat de man vlak voor het ongeluk al over de rotonde had gereden en dus had moeten zien dat er sprake was van een "aparte verkeerssituatie": de fietsstrook houdt namelijk plots op voor de rotonde, waardoor fietsers hun ruimte moeten delen met het andere verkeer. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een taakstraf van 150 uur.

O. was al sinds zijn negentiende chauffeur. Hij kwam niet eerder in aanraking met politie of justitie en is een chauffeur van "onbesproken verkeersgedrag" geweest, zo zegt de rechtbank. Zijn rijbewijs, dat hij nodig heeft voor het vervoeren van zijn zieke vrouw, wordt daarom niet ingenomen. De man is inmiddels ook gestopt als vrachtwagenchauffeur. Dat het ongeluk niet lang voor zijn pensioen gebeurde, emotioneerde O. in de rechtbank.

Volgens de verdediging moest O. veel dingen tegelijkertijd in de gaten houden. Hij reed ook zeer rustig. "Waarschijnlijk is het een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats