Clicky

 Schiphol verbetert kwaliteit met inhaalslag in onderhoud

Schiphol verbetert kwaliteit met inhaalslag in onderhoud
02-10-2023 10:27 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

SCHIPHOL - Schiphol geeft ook in haar investeringen de komende jaren prioriteit aan kwaliteit op de luchthaven. De luchthaven investeert tussen 2024 en 2027 drie miljard euro om een noodzakelijke inhaalslag te maken in onderhoud en vernieuwing. Belangrijke delen van de luchthaveninfrastructuur, waaronder de C-pier, de bagagekelder, klimaatsystemen, looppaden, vliegtuigopstelplaatsen en taxibanen, zijn toe aan groot onderhoud of moeten vervangen worden. Dat is noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen.

Inhaalslag van kwantiteit naar kwaliteit

“Na jaren van te veel sturen op kosten en groei moeten we een noodzakelijke inhaalslag maken om de vereiste kwaliteit te kunnen bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen. Kwantiteit ging boven kwaliteit en dat heeft de staat van de assets op onze luchthaven geen goed gedaan. Dat moet anders en het vraagt nu om investeringen in onze locatie en voorzieningen, om alles in lijn te brengen met onze ambities op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid", aldus Ruud Sondag, CEO van Schiphol.

"We gaan onderhoudsachterstanden inhalen en de luchthaven verbeteren, vernieuwen en verduurzamen. Dat is nodig in het belang van iedereen op de luchthaven. Goede arbeidsomstandigheden, betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid zijn onze uitgangspunten. Het is een grote opgave met werkzaamheden in het hart van de luchthaven en de draaiende operatie. Vanzelfsprekend doen we er alles aan om het risico op gevolgen voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen te beperken, maar hinder is niet uit te sluiten", zegt Sybren Hahn, Directeur Asset Management.

Kwaliteit van service 

Assets met goede conditie en goede prestaties zijn het fundament van de kwaliteit die Schiphol wil bieden aan reizigers en luchtvaartmaatschappijen. Op de luchthaven wordt er daarom dag en nacht veel onderhoud verricht, zodat de luchthavenvoorzieningen hoge operationele prestaties blijven leveren. Doordat we achterstanden hebben in het vervangen en vernieuwen van onze assets, is investeren nu noodzakelijk.

Een aantal voorbeelden van grote projecten: 

 • Lounge 1 en 2. Schiphol is al gestart met de herinrichting van Lounge 1. Knelpunten worden opgelost, de lounge uitgebreid, looproutes worden aangepast en het aanbod aan voorzieningen vergroot. Schiphol is ook gestart met de gedeeltelijke herinrichting van Lounge 2. 
 • Looppaden, liften en passagiersbruggen. Meer dan 200 looppaden en liften worden de komende jaren vernieuwd. Daarnaast worden 18 passagiersbruggen vervangen. 
 • A-pier. Momenteel is BAM, de aannemer die de A-pier gaat afbouwen, nog bezig met de werkvoorbereiding voor het afbouwen van de A-pier, waaronder het afronden van alle gedetailleerde bouwtekeningen. Dat is een complex proces en dat doorlopen we zorgvuldig. In Q2 2024 verwachten we een update over de planning voor de definitieve afbouwfase te kunnen geven. In de tussentijd hebben andere aannemers (o.a. Heijmans, VolkerWessels) geholpen de pier wind- en waterdicht te maken en werd de helft van de vliegtuigopstelplaatsen opgeleverd. De resterende vliegtuigopstelplaatsen zijn januari 2024 gereed voor de operatie. 
 • C-pier. Er worden voorbereidingen getroffen voor de vernieuwing van de huidige C-Pier uit 1967. Denk aan verbeteringen in techniek, systemen, duurzaamheid, ruimtelijke indeling en zitplaatsen. Binnenkort wordt de aanbesteding gestart voor de vormgeving van de pier. 
 • Bagagesysteem en nieuwe bagagekelder. Grote delen van het huidige bagagesysteem zijn aan vervanging toe. Zodra de nieuwe bagagekelder is gebouwd, hebben we voldoende capaciteit om het bestaande bagagesysteem te vervangen. In de tussentijd worden noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. De aanbesteding voor de bouw start begin oktober. De verwachting is dat de bouw in 2026 van start gaat. Momenteel worden verschillende scenario's uitgewerkt voor een eventuele nieuwe terminal bovenop de nieuwe bagagekelder. De besluitvorming volgt op een later moment.

Kwaliteit van werk 

Schiphol vindt het belangrijk dat iedereen op Schiphol een gezonde, veilige werkomgeving heeft. Het verbeteren van arbeidsomstandigheden is een van de topprioriteiten op Schiphol. Daar wordt hard aan gewerkt, met onder andere:  

 • Tilhulpen. Samen met de afhandelaren voert Schiphol een plan van aanpak uit, om zo snel mogelijk zoveel mogelijk de fysieke belasting van medewerkers te reduceren. Op de helft van de 385 werkplekken in de bagagekelder is nu een tilhulp beschikbaar. Dit aantal wordt uitgebreid, zodat in april 2024 iedere werkplek een tilhulp heeft.  
 • Werkomgeving, rustruimtes en sanitair. De komende jaren worden onder andere 136 rustruimtes en 224 toiletgroepen voor medewerkers verder vernieuwd. 
 • Uitstoot terugdringen. Schiphol neemt maatregelen om de uitstoot van diesel- en vliegtuigmotoren terug te dringen en om de blootstelling van medewerkers te minimaliseren, bijvoorbeeld met de nieuwe elektrische apparatuur voor vliegtuigen aan de gate. 

Verduurzaming 

Schiphol werkt aan verduurzaming van de luchthaven en is druk bezig dat te versnellen, onder meer door:  

 • Elektrificatie van het grondmaterieel. Voertuigen op fossiele brandstof worden in de komende jaren uitgefaseerd. Van bagagetrekkers tot hotelshuttles, steeds meer voertuigen worden elektrisch.   
 • Stroomvoorziening. Met onder andere de bouw van een nieuw hoogspanningsstation maakt Schiphol de luchthaven klaar voor de grote vraag naar elektriciteit. 
 • Klimaatinstallaties. Verwarming en verkoeling systemen in bepaalde delen van de terminal, evenals de warmte koude opslag. Schiphol kiest voor duurzame oplossingen en gaat van het gas af. 

Veiligheid 

Schiphol investeert in veiligheid om een zo veilig mogelijk luchthavenproces te waarborgen. Bijvoorbeeld met: 

 • Verdubbeling rijbaan Quebec. Om de veiligheid op airside te bevorderen, wordt de verdubbeling van rijbaan Quebec de komende jaren afgerond. 
 • Vliegtuigopstelplaatsen en taxibanen. De komende jaren neemt het noodzakelijke onderhoud aan asfalt en beton op het luchthaventerrein toe en worden onder andere vliegtuigopstelplaatsen en taxibanen vernieuwd. 
 • Bereikbaarheid. Schiphol wil bereikbaar en veilig blijven en gaat daarom aanpassingen doen aan wegen en viaducten. 

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats