Clicky

 Zwitserse gletsjers smelten sneller: 10 procent weg in twee jaar

Zwitserse gletsjers smelten sneller: 10 procent weg in twee jaar
28-09-2023 11:38 | Buitenland | auteur ANP/AFP

BERN - De gletsjers in Zwitserland smelten steeds sneller weg. In slechts twee jaar tijd is 10 procent verdwenen, meldt de Zwitserse Academie van Wetenschappen. Die ziet een "dramatische versnelling" onder invloed van stijgende temperaturen.

In de afgelopen twee jaar is een even grote hoeveelheid ijs verdwenen als in de drie decennia tussen 1960 en 1990. Een aantal kleinere gletsjers is volledig gesmolten, grote gletsjers zijn meters dunner geworden. Volgens de academie was 2022 een recordjaar qua dooi.

Onderzoekers van de academie verklaren de smelt door een combinatie van hoge temperaturen in de zomer en relatief weinig sneeuw in de winter. In het zuiden en oosten van het land zette de dooi het hevigst in, maar ook in andere delen van Zwitserland werden gletsjers dunner.

Geen verbetering

Het hoofd van de Zwitserse dienst die de dikte van gletsjers monitort, Matthias Huss, verwacht de komende jaren geen verbetering. Zelfs als de wereld erin slaagt om de gemiddelde temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, dan zal het merendeel van het gletsjerijs wegsmelten. "We hebben de laatste jaren zo'n sterke klimaatverandering gezien, dat is het nu echt mogelijk is om je dit land voor te stellen zonder gletsjers", zegt Huss.

Gletsjers worden zo op de langere termijn een fenomeen dat alleen nog op de hoogste bergen van de Alpen te aanschouwen is, denken de wetenschappers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions