Clicky

 Taiwan presenteert eigen type onderzeeër

Taiwan presenteert eigen type onderzeeër [+video]
28-09-2023 10:41 | Buitenland | auteur ANP

KAOHSIUNG - Taiwan heeft een zelfgemaakte onderzeeër gepresenteerd. Het is voor de defensie van het belaagde eiland een belangrijke stap. Het prototype vormt onderdeel van een ambitieus plan de defensie te moderniseren. Taiwan heeft twee onderzeeërs van een type uit de Zwaardvisklasse die het in de jaren tachtig in Nederland kocht. Het door China geclaimde en bedreigde eiland heeft ook nog twee oude Amerikaanse onderzeeërs die het in de jaren zeventig aanschafte, maar die worden uitsluitend voor trainingsdoeleinden gebruikt.

De Taiwanese regering van president Tsai Ing-wen is er trots op dat de onderzeeër is ontwikkeld en dat het mogelijk is geweest technologie te importeren, ondanks de isolatie van Taiwan door het feit dat het officieel niet als onafhankelijk land wordt erkend. Tsai Ing-wen heeft donderdag de eerste van acht te bouwen onderzeeërs van het nieuwe type uit de Taiwanese klasse Narwal in de haven Kaohsiung gepresenteerd.

Beijing heeft met verbijstering kennisgenomen van de 'show'."Het is volslagen krankzinnig", aldus het Chinese ministerie van Defensie."Het doet er niet toe hoeveel wapens de regeringspartij in Taiwan bouwt of koopt, ze kan niet verhinderen dat alles in de richting van een nationale hereniging gaat."

Bij de machtsovername door de communisten in 1949 in China vluchtten de verslagen nationalistische regering en talrijke aanhangers naar het eiland. Dat bleef nog lange tijd voor veel mogendheden officieel heel China vertegenwoordigen, maar die positie ging begin jaren zeventig verloren toen de VS toenadering tot de Volksrepubliek zochten en president Nixon een bezoek aan communistisch China bracht. Momenteel zijn er nog maar een tiental landen die Taiwan als onafhankelijke staat erkennen, inclusief negen eilandstaatjes.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions