Clicky

 NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt
26-09-2023 19:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

Verder staat voormalig CDA-Kamerlid en huidig woordvoerder van Omtzigt Nicolien van Vroonhoven op plek 2. Op plaats 3 staat Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, die zich heeft gespecialiseerd in mediation tussen slachtoffers en daders. Op plek 4 staat voormalig ambassadeur Caspar Veldkamp.

Op plek 7 staat Aant Jelle Soepboer, wethouder in Dokkum en omstreken voor de Fryske Nasjonale Partij. Op de 13e plek staat het onlangs stilletjes vertrokken VVD-Tweede Kamerlid Folkert Idsinga. CDA-leider van de Amsterdamse gemeenteraad Diederik Boomsma, tevens de enige CDA'er in de Amsterdamse raad, staat op de 21ste plek.

Omtzigt maakte pas in de zomer bekend dat hij met een eigen partij meedoet aan de verkiezingen. Achter de schermen had hij al maandenlang met een groepje vertrouwelingen de oprichting voorbereid. Bijna 2500 mensen hadden gesolliciteerd voor een plekje op de lijst. Er zijn 44 mensen geselecteerd.

Omtzigt zit sinds 2003 met korte onderbrekingen in de Tweede Kamer. Tot 2021 was hij lid van de CDA-fractie maar na een intern conflict ging hij verder als zelfstandig Kamerlid. Voor die tijd had hij zich vergeefs opgeworpen als nieuwe lijsttrekker voor het CDA. De interne verkiezing werd nipt gewoon door Hugo de Jonge. Toen hij zich later terugtrok, nam Wopke Hoekstra het roer over ten koste van Omtzigt. Hij werd pas echt bekend bij het grote publiek toen op uitgelekte notities van verkenner Kajsa Ollongren bij zijn naam 'functie elders' stond. Het leverde grote problemen op bij de formatie van het vierde kabinet van Mark Rutte.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats