Clicky

 Van Rij: aandeleninkopen drogen op als ze worden belast

Van Rij: aandeleninkopen drogen op als ze worden belast
26-09-2023 17:50 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) denkt niet dat het belasten van aandeleninkopen door beursgenoteerde ondernemingen de staatskas veel zal opleveren. Hij verwacht dat bedrijven andere manieren zullen zoeken om geld terug te geven aan hun aandeelhouders, als het huidige fiscale voordeel op deze vorm komt te vervallen.

Dat schrijft de demissionaire bewindsman aan de Tweede Kamer. Die had hem vorig jaar al gevraagd om de fiscale vrijstelling van aandeleninkopen door beursfondsen, de zogeheten inkoopfaciliteit, tegen het licht te houden. De discussie is nu weer actueel omdat een Kamermeerderheid wél belasting wil heffen over aandeleninkopen en de opbrengst daarvan wil gebruiken voor extra armoedemaatregelen.

Van Rij vreest evenwel dat deze partijen zich ten onrechte rijk rekenen. De verwachting is dat "slechts een zeer klein deel" van de aandeleninkopen door beursgenoteerde bedrijven nog zal doorgaan, wanneer de vrijstelling van dividendbelasting wordt geschrapt of beperkt.

Vrijstelling

De staatssecretaris wijst er bovendien op dat de vrijstelling van aandeleninkopen van dividendbelasting in 2001 is ingevoerd om een concurrentienadeel van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven ten opzichte van buitenlandse rivalen te voorkomen. Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden om te voorkomen dat bedrijven helemaal geen belasting afdragen over winsten die zij laten terugvloeien naar aandeelhouders.

Wanneer deze uitzondering komt te vervallen, kan dat ertoe leiden dat de aandelen van Nederlandse bedrijven het naar verhouding minder goed gaan doen op de beurs, waarschuwt Van Rij. "Dit schaadt de Nederlandse internationale concurrentiepositie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats