Clicky

 Rechtbank start onderzoek naar rechtsbescherming via de rechter voor burgers met schade gaswinning

Rechtbank start onderzoek naar rechtsbescherming via de rechter voor burgers met schade gaswinning
26-09-2023 15:56 | Binnenland | auteur Redactie

GRONINGEN - De rechtbank Noord-Nederland laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de rechtsbescherming via de rechter voor burgers met schade door de gaswinning.

De afgelopen jaren heeft de rechtbank al voorrang gegeven aan de behandeling van mijnbouwschadezaken vanwege de grote impact op de Groningers en de Groningse samenleving. Tegelijkertijd acht de rechtbank het goed mogelijk dat dit soort zaken zich de komende jaren blijven aandienen.

Het onderzoek richt zich op de toegankelijkheid van de rechter voor rechtzoekenden en hun vertegenwoordigers, op de werkwijze van de rechtbank zelf en op de vraag of er alternatieve wijzen van rechtspleging zijn om geschillen over schades door de gaswinning in Groningen te behandelen en te beslissen.

Werkwijze onderzoekers

De onderzoekers zetten onder andere een enquête uit onder rechtzoekenden en zijn aanwezig bij een aantal rechtszaken over geschillen over schades door de gaswinning. Ook interviewen de onderzoekers rechtzoekenden, rechtshulpverleners, medewerkers van de rechtbank en medewerkers van het Instituut Mijnbouwschade (IMG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). 

Onderzoeksteam

Onderzoeksbureau Pro Facto voert het onderzoek uit, samen met de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek start in het najaar van 2023. In de eerste helft van 2024 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats