Clicky

 Polen boos over dreigement Duitse grenscontroles

Polen boos over dreigement Duitse grenscontroles
25-09-2023 11:40 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

WARSCHAU - De Poolse regering beschuldigt Duitsland ervan zich te mengen in de naderende verkiezingen naar aanleiding van een toespraak van bondskanselier Olaf Scholz dit weekend. Scholz riep Warschau op grondig onderzoek te doen naar mediaberichten dat er in het land mogelijk een kwart miljoen mensen uit vooral Afrika en Azië door omkoping een werkvergunning in Polen hebben gekregen. Scholz dreigde met grenscontroles aan de Duits-Poolse grens als er geen duidelijkheid komt.

Er zijn naar aanleiding van dit schandaal zeven mensen in Polen aangehouden. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau, zegt dat Scholz zich met de verkiezingsstrijd bemoeit en dat schendt de soevereiniteit van Polen. Er zijn 15 oktober parlementsverkiezingen waar beperking van de immigratie een erg belangrijk thema is, vooral voor de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) waar ook Rau lid van is. Er is die dag ook een referendum over de acceptatie of afwijzing van een migratieplan van de EU.

Tussen Duitsland en Polen zijn al jaren spanningen. Polen eist onder meer schadevergoedingen voor de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog en in de verkiezingscampagne noemde de PiS-voorzitter de oppositieleider Donald Tusk "een mol van de Duitsers".

De PiS staat er goed voor in peilingen. In een maandag gepubliceerde opiniepeiling zou het de grootste partij blijven en samen met twee kleine coalitiepartners kunnen rekenen op 36,76 procent van de stemmen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,108
Diesel1,928

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions