Clicky

 XR spant kort geding aan om inzet waterkanon op A12 te verbieden

XR spant kort geding aan om inzet waterkanon op A12 te verbieden
25-09-2023 09:56 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Extinction Rebellion wil via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij klimaatdemonstraties op de A12. De actiegroep kondigt aan dat het een kort geding tegen de Staat aanspant. De dagvaarding gaat maandag of dinsdag de deur uit en daarna wordt bepaald wanneer de rechtszaak dient, laat een woordvoerder weten.

Advocaat Willem Jebbink van de actiegroep noemt de inzet van het waterkanon "volstrekt onnodig en disproportioneel". Hij wijst erop dat demonstranten worden bespoten met een sterke straal, terwijl er geen sprake is van een bedreigende of gevaarlijke situatie. "Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers. Demonstranten worden over het wegdek gespoten en lopen blauwe plekken op door de kracht van de straal."

Volgens Jebbink stond het waterkanon zaterdag zo hard dat actievoerders hun nieren moesten beschermen door tassen op hun rug te dragen. "De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan."

De inzet van dit middel dient in de ogen van de advocaat geen enkel doel, omdat daarmee de demonstranten niet worden verjaagd. Bovendien werden de waterkanonnen op 18, 19 en 20 september pas ingezet toen demonstranten al waren aangehouden. "Zij werden ingesloten tussen de politielinie en het waterkanon, wat doet vermoeden dat het hier om lijfstraffen gaat."

Extinction Rebellion voert sinds 9 september dagelijks actie op de A12 door de snelweg te blokkeren. Ze proberen daarmee de overheid te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen. De afgelopen drie dagen zijn ruim duizend mensen aangehouden. De waterwerper is zondag niet ingezet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats