Clicky

 Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger
24-09-2023 23:59 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

De nieuwe militaire leiders van Niger noemden de beslissing van Frankrijk zondagavond in een reactie "een nieuwe stap op weg naar soevereiniteit". In een statement dat werd voorgelezen op de nationale televisie omschreven zij de ontwikkeling als "een historisch moment, dat getuigt van vastberadenheid en wilskracht van het Nigerese volk."

Sinds de staatsgreep in Niger van eind juli is de relatie met Frankrijk gespannen. De junta geeft Frankrijk, de voormalige kolonisator die nog steeds met troepen actief is in Niger, de schuld van de onrust in het land. Eerder gaven de coupplegers de Franse ambassadeur het bevel om het land te verlaten.

Frankrijk heeft een troepenmacht van zo'n 1500 soldaten in Niger, maar de nieuwe militaire regering van het land heeft de verdragen voor militaire samenwerking met Frankrijk opgezegd. De terugtrekking van de Franse troepen begint volgens Macron al "in de komende weken" en zal voltooid zijn "voor het einde van dit jaar".

Eerder zondag sloot de Nigerese junta het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions