Clicky

 Doden na strijd bij Kosovaars klooster

Doden na strijd bij Kosovaars klooster
24-09-2023 23:56 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

PRISTINA - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

Een ongeïdentificeerde groep in militaire uitrusting was het noorden van Kosovo binnengedrongen en in een vuurgevecht met de politie terechtgekomen. De ongeveer dertig gewapende mannen verschansten zich in een klooster, waar ze werden omsingeld door de politie. Tussen beide partijen vonden meerdere vuurgevechten plaats.

Eerder zondag sprak de Kosovaarse premier Albin Kurti op sociale media over een "terroristische aanval". "De georganiseerde misdaad valt ons land aan, met financiële en logistieke steun van functionarissen uit Belgrado", aldus Kurti. Ook toonde de premier foto's waarop verschillende mannen in militair uniform te zien waren, met wapens in de hand.

In Kosovo, dat in 2008 de onafhankelijkheid uitriep, zijn al jaren spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs. De historisch Servische regio heeft een etnisch Albanese meerderheid. In 1999 bombardeerden NAVO-landen Joegoslavië en dwongen zo de Servische troepen en veel burgers de regio te verlaten. Maar in het noorden woont nog een Servische meerderheid van ongeveer 120.000 mensen, die het gezag van de regering in Pristina niet erkennen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,106
Diesel1,926

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions