Clicky

 OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius
22-09-2023 12:57 | Misdaad | auteur ANP

SCHIPHOL - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van vijf en een half tot zeven jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

Het slachtoffer werd op 5 augustus 2021 met gestolen auto's klemgereden in de buurt van de woonboulevard in Cruquius (Noord-Holland). Onder bedreiging van een vuurwapen is hij met fysiek geweld in een bestelbus geduwd. Hij werd vastgetapet en geschopt en geslagen. Zijn ontvoerders meldden op agressieve toon dat hij cocaïne gestolen zou hebben, maar bleken zich daarin te hebben vergist.

"De ontvoering heeft veel impact gehad op hem en zijn familieleden", zei de aanklager. Ze sprak van een koelbloedig gepland misdrijf, waardoor het slachtoffer dagenlang doodsangsten heeft uitgestaan. "Verdachten hebben op kille wijze uit pure hebzucht gehandeld en stonden geen seconde stil bij de impact van de ontvoering op het slachtoffer en zijn gezin."

Volgens het OM blijkt uit reis- en telefoongegevens van de verdachten dat het slachtoffer op zijn privéadres vooraf een paar dagen was geobserveerd. Onder zijn auto was een gps-ontvanger geplaatst.

De man werd eerst vastgehouden in een garagebox in Gouda, waar in de buurt van het Vogelplein dezelfde avond nog zes verdachten zijn opgepakt nadat ze kentekenplaten hadden verwisseld. Het slachtoffer werd daarop overgebracht naar een loods aan de Staalweg in Delft. Na verloop van tijd zou blijken dat zijn ontvoerders de verkeerde te pakken hadden en lieten ze hem gaan. Hij werd op 11 augustus om 00.45 uur gevonden in de Van Assendelfstraat in Delft, met over zijn hoofd een vastgebonden vest en rond zijn mond ducttape.

Het bewijsmateriaal bestaat onder meer uit camerabeelden en getuigenverklaringen. Ook zijn er DNA-sporen van de verdachten gevonden op sigarettenpeuken, werkhandschoenen, een bivakmuts, in de auto van het slachtoffer en op het vest dat hij om zijn hoofd had.

Na de ontvoering volgde een serie geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In deze omgeving van het werkelijk beoogde doelwit Alex R. waren ontploffingen en werd een woning beschoten. Een van de verdachten, de voortvluchtige Mohand G. (44), heeft volgens het OM bij R. dreigbrieven bezorgd. Tegen hem is zeven jaar cel geëist, tegen de overige verdachten vijf jaar en zes maanden.

De zaak gaat maandag verder met pleidooien. In oktober staan nog twee verdachten terecht. De uitspraak volgt op 20 oktober.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions