Clicky

 BBB-kandidaat Mona Keijzer krijgt zelf ook wachtgeld

BBB-kandidaat Mona Keijzer krijgt zelf ook wachtgeld
22-09-2023 00:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Haar partijleider had eerder deze week nog forse kritiek op Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) die met wachtgeld de campagne ingaat, maar BBB-kandidaat Mona Keijzer blijkt zelf ook wachtgeld te ontvangen. "Wachtgeld is wachtgeld, daar heeft u gelijk in", erkent de oud-CDA'er in de talkshow Humberto van RTL, waar ze werd bevraagd over de kwestie.

In het debat over de begroting van volgend jaar had BoerBurgerBeweging-voorvrouw Caroline van der Plas kritiek op het wachtgeld van Timmermans. Zij zei tegenover GroenLinks-politicus Jesse Klaver het wrang te vinden "dat de heer Timmermans mét wachtgeld campagne gaat voeren voor de Tweede Kamer". Timmermans stopte recent als Eurocommissaris om de lijst van PvdA en GroenLinks aan te voeren.

"Wat Caroline zegt is: hij heeft ontslag genómen uit een baan om dit te gaan doen", zegt Keijzer erover. Zijzelf werd twee jaar geleden ontslagen als staatssecretaris vanwege haar kritiek in de media op het coronabeleid van het kabinet. De nummer twee van de BoerBurgerBeweging, die eerder ook als premierskandidaat werd gepresenteerd door de partij, voegde toe dat ze de afgelopen tijd ook heeft gewerkt. Haar inkomen wordt dan van het wachtgeld afgetrokken. Maar ze erkent dat het meten met twee maten is van haar partijleider. Ook zij gaat immers campagne voeren voor de verkiezingen van november.

Politici krijgen 'wachtgeld', een toelage bestaande uit een deel van hun inkomen als bijvoorbeeld bewindspersoon of Kamerlid, wanneer ze hun functie verlaten. Ze krijgen dit bedrag omdat het werk in de politiek een stuk minder voorspelbaar is dan in veel andere sectoren. Door publieke druk moeten ministers of volksvertegenwoordigers soms aftreden, of ze verliezen plots hun baan doordat ze na een verkiezingsnederlaag niet terugkeren in de Kamer. Toch is er vaak veel ophef over, zo ook bij Timmermans. Die kreeg als Eurocommissaris overigens een veel hogere vergoeding dan Kamerleden of ministers in Nederland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions