Clicky

 Kamer wil extra verhoging minimumloon en kinderopvangtoeslag

Kamer wil extra verhoging minimumloon en kinderopvangtoeslag
21-09-2023 18:39 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil het minimumloon volgend jaar met 1,7 procent extra verhogen. Ook uitkeringen als de AOW stijgen mee. Daarnaast gaat de kinderopvangtoeslag omhoog, zodat ouders zelf minder geld bij hoeven te leggen. Alles bij elkaar kosten de maatregelen 2 miljard euro extra. De rekening daarvoor wordt met name neergelegd bij het bedrijfsleven.

Dit voorstel van GroenLinks-PvdA krijgt steun van in ieder geval ChristenUnie, D66, PVV, PvdD, Volt, DENK, BIJ1, en de onafhankelijke Kamerleden Liane den Haan en Nilüfer Gündoğan. De partijen willen met deze maatregelen zowel gezinnen op het sociaal minimum als middeninkomens te hulp schieten.

Bedrijven gaan belasting betalen als zij van hun winst eigen aandelen inkopen. Dat levert volgens de partijen 1,2 miljard euro op. Daarnaast wordt de bankenbelasting dusdanig verhoogd dat die 350 miljoen euro extra opbrengt. Ook inkomsten uit vermogen en deelnemingen in bedrijven worden zwaarder belast, wat nog eens 450 miljoen euro in het laatje moet brengen.

Rust

"Vandaag laat de Tweede Kamer zien dat we in staat zijn om ondanks alle verschillen de handen op elkaar te kunnen krijgen en iets te kunnen regelen voor alle mensen die al tijden moeite hebben om rond te komen", zegt fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA. "Zodat het weer iets makkelijk wordt om de boodschappen en de huur te betalen."

Mensen die werken, moeten daarvan kunnen rondkomen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. "Daarom zetten we vandaag een eerste stap in het verhogen van het minimumloon. Want rust in het huishoudboekje betekent rust aan de keukentafel."

Averechts

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de kosten van 2 miljard euro "levensgevaarlijk" voor ondernemers met een midden- en kleinbedrijf en beursgenoteerde bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld banken. "Het is belangrijk dat we het verdienen voor we het verdelen. Anders maken we de motor onder onze bestaanszekerheid kapot", zeggen de organisaties via een woordvoerder.

Over de extra verhoging van het minimumloon stellen VNO-NCW en MKB-Nederland dat het averechts zal uitpakken. De maatregel zou de inflatie nog hoger maken en veel mkb'ers raken die al te maken hebben met hoge kostenstijgingen. Verder laten de organisaties weten wijzigingen van de plannen van de Tweede Kamer af te wachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions