Clicky

 Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen
21-09-2023 14:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/BLOOMBERG/RTR

WASHINGTON - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

Oekraïne meldt dat Rusland in de nacht van woensdag op donderdag zeker 43 kruisraketten afvuurde. De luchtverdediging zou 36 van die projectielen hebben neergehaald. De beschietingen veroorzaakten schade aan energiesystemen, waardoor tienduizenden huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Zelensky was op dat moment in de Verenigde Staten, waar hij donderdag tal van hoogwaardigheidsbekleders ontmoet.

De Oekraïense leider gaat onder meer naar zijn ambtgenoot Joe Biden en naar het Pentagon voor overleg met hoge militairen. Er staat ook een bezoek op de agenda aan het Congres, het Amerikaanse parlement. Dat wordt gezien als bijzonder cruciaal omdat Biden het Congres heeft gevraagd om nog eens 24 miljard dollar (ruim 22 miljard euro) aan steun voor Oekraïne goed te keuren.

In de Amerikaanse politiek bestaat brede politieke steun voor Oekraïne, maar die is niet unaniem. Vooral binnen de Republikeinse Partij worden vraagtekens gezet bij de miljardensteun voor het Oost-Europese land. De regering van de Democraat Biden organiseerde woensdagavond een besloten bijeenkomst om parlementariërs uit te leggen waarom die hulp moet worden voortgezet, maar naderhand bleek niet iedereen overtuigd te zijn.

Senator Josh Hawley uit Missouri concludeerde na de bijeenkomst dat de steun aan Oekraïne zijn land tot dusver weinig heeft opgeleverd. "Als er uitzicht is op een overwinning in Oekraïne, heb ik daar vandaag niets over gehoord. En ik begreep ook dat verzoeken om meer geld blijven komen", stelde de Republikein. Oekraïne lanceerde in juni met westerse steun een tegenoffensief tegen de Russische invasiemacht, maar dat verloopt moeizaam.

Zelensky heeft donderdag een ontmoeting met een van de belangrijkste Republikeinse leiders, voorzitter Kevin McCarthy van het Huis van Afgevaardigden. Die stelde zich deze week kritisch op. "Is Zelensky gekozen in ons Congres? Is hij onze president? Ik hoef niks toe te zeggen", zei McCarthy op dinsdag. "Ik heb vragen voor hem. Hoe wordt er verantwoording afgelegd voor het geld dat we al hebben uitgegeven? Wat is het plan voor de overwinning? Dat is wat de Amerikanen volgens mij willen weten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions