Clicky


 


Toeslagenouders met uit huis gezette kinderen krijgen extra hulp

Toeslagenouders met uit huis gezette kinderen krijgen extra hulp
18-09-2023 17:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire en wier kinderen uit huis zijn gezet, krijgen extra hulp aangeboden. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft 1168 gedupeerde ouders van 1819 kinderen hierover geïnformeerd in een brief. De ouders kunnen onder meer hulp vragen van een ondersteuningsteam en krijgen gratis rechtsbijstand, vermeldt de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

In november vermeldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat zeker 2090 kinderen van toeslagenouders gedwongen uit huis zijn geplaatst. Het is niet bekend bij hoeveel van deze kinderen de kinderopvangtoeslagenaffaire een van de oorzaken is van de uithuisplaatsing.

In juli is een tijdelijke wet ingegaan die het mogelijk maakt om de kinderen van toeslagenouders beter in beeld te krijgen. Dat komt doordat persoonsgegevens van de Dienst Toeslagen, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtspraak met elkaar mogen worden vergeleken. Op basis hiervan heeft Weerwind de eerste groep ouders geselecteerd die hulp krijgen aangeboden.

Weerwind verwacht dat de groep uit huis geplaatste kinderen van toeslagenouders uiteindelijk groter uitpakt dan het getal van CBS. Dat komt doordat het statistiekbureau alleen heeft gekeken naar gegevens vanaf 2015, waar het ministerie van Weerwind informatie bestudeert die teruggaat tot 2005. De minister heeft nog niet alle ouders in beeld omdat een deel van de gegevens nog beter moeten worden onderzocht. Hij verwacht later nog een groep ouders en kinderen in beeld te krijgen en wil hen dan ook extra hulp aanbieden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats