Clicky

 Twee vrachtschepen op weg naar Oekraïense havens aan Zwarte Zee

Twee vrachtschepen op weg naar Oekraïense havens aan Zwarte Zee
16-09-2023 19:57 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KYIV - Twee vrachtschepen zijn in Oekraïense wateren onderweg naar Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. De onder Roemeense vlag varende Resilient Africa en de onder Turkse vlag varende Aroyat gaan lading ophalen in de havens die door de oorlog moeilijk te gebruiken zijn. Volgens de Oekraïense autoriteiten varen ze over een route niet ver van de Bulgaarse, de Roemeense en de Oekraïense kust. Kyiv noemt dat een 'humanitaire corridor'.

Die zou moeten dienen als alternatief voor de veilige vaarroutes over de Zwarte Zee die een jaar lang door vrachtschepen konden worden gebruikt dankzij een overeenkomst met Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Rusland heeft die overeenkomst opgezegd in juli, vooral omdat de Russische export nog steeds wordt belemmerd door westerse sancties. De 'humanitaire corridor' wordt niet erkend door Rusland.

Volgens Kyiv zijn het vrachtschip de Resilient Africa en de bulkcarrier Aroyat de eerste twee schepen die naar Oekraïense havens aan de Zwarte Zee varen over de 'humanitair' verklaarde route. Vrijdag is een onder de vlag van de Kaaimaneilanden varende bulkcarrier, de Puma, van Odesa naar Turkse wateren ten noorden van de Bosporus gevaren.

Sinds Rusland de overeenkomst over de veilige scheepvaart op de Zwarte Zee heeft opgezegd, is er veel scheepvaart van en naar kleinere Oekraïense havens aan de rivier de Donau. De benedenloop van die rivier is de grens tussen Oekraïne en Roemenië. Rusland bestookt de rivierhavens nu vaak.

Foto's

  • Marc Sanders
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats