Clicky


 


Klimaatactivisten blokkeren A12 voor achtste dag op rij

Klimaatactivisten blokkeren A12 voor achtste dag op rij
16-09-2023 14:09 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdag de snelweg A12 in Den Haag geblokkeerd voor de achtste dag op rij. Dat gebeurt uit protest tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De politie zette na enige tijd waterkanonnen in.

De blokkade begon rond 12.00 uur, toen honderden demonstranten de A12 op liepen en het verkeer stillegden. De actievoerders zitten op de weg. De politie waarschuwde de aanhangers van Extinction Rebellion meerdere keren dat een waterkanon zou worden ingezet als actievoerders niet zouden vertrekken. Een onbekend aantal demonstranten is van de weg gehaald en in gereedstaande bussen gezet. Dat gebeurt steeds onder luid applaus van de mensen die langs de weg een steundemonstratie houden.

Demonstranten zijn door Extinction Rebellion opgeroepen om zowel in woord als in daad respectvol en geweldloos met de politieagenten om te gaan. Onder de demonstranten op de weg waren ook minderjarigen. Een verslaggever ter plaatse zag dat een paar kinderen van de weg vertrokken voordat de waterkanonnen werden ingezet. Onbekend is of er nog minderjarigen op het wegdek zaten toen de waterkanonnen begonnen te spuiten.

Locatie demonstratie

Ook de gemeente Den Haag meldt dat de demonstratie op de Utrechtsebaan, zoals dat deel van de snelweg heet, niet is toegestaan. "Demonstreren kan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov", aldus de gemeente op X, voorheen Twitter.

Vrijdag werd bekend dat er meer subsidie en fiscale voordelen gaan naar de fossiele sector dan werd gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om jaarlijks tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard euro.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats