Clicky


 


Blokkade A12 voorbij, enkele honderden mensen aangehouden

Blokkade A12 voorbij, enkele honderden mensen aangehouden [+foto]
15-09-2023 12:18 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 13:57 uur] Voor de zevende dag op rij hebben klimaatactivisten de snelweg A12 in Den Haag geblokkeerd. Zo'n vierhonderd mensen zijn aangehouden, er waren zeven bussen nodig om ze weg te voeren. Na ruim een uur was de blokkade voorbij en werd de weg vrijgegeven. Daarmee was het protest iets groter dan de vorige dagen.

De blokkade begon rond het middaguur, toen de demonstranten de A12 op liepen en het verkeer zo stillegden. De politie riep ze op naar het Malieveld te gaan, anders zouden ze worden aangehouden. Ruim een kwartier na de start van de blokkade werd een waterkanon ingezet. Het waterkanon was in de afgelopen dagen niet gebruikt. Vlak ervoor werden de eerste mensen weggevoerd door de politie, onder wie een kind. De verkeersblokkeerders hadden regenjassen en zwemkleren aan. Ze bleven zitten, net als bij de vorige keren dat de politie het waterkanon tegen ze inzette.

Het lijkt erop dat er weinig tot geen scholieren hebben meegedaan aan de blokkade. Op het Malieveld, naast de A12, was vrijdagochtend een schoolstaking voor het klimaat. Die werd bijgewoond door enkele honderden mensen. De blokkade en het protest zijn gericht tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen.

Onder de actievoerende scholieren waren een paar jongens van het Dalton College in Den Haag, die spijbelden om bij het protest te kunnen zijn. "Het gaat over onze toekomst. De ijskappen smelten, dieren gaan dood, het water stijgt", zei een van hen. "Het is mooi geweest, dit is de dag waarop wij ook onze stem kunnen laten horen." Ze zijn aangesloten bij Youth for Climate. Sommigen zijn al vaker bij de klimaatstakingen geweest, anderen zijn hier voor het eerst. Een paar leerlingen van het Haags Montessori Lyceum zeggen dat er geen andere planeet is. Ze zouden wel de A12 op willen, maar weten niet of dit kan omdat ze zich niet bij Extinction Rebellion hadden aangemeld. Ook wilden ze niet aangehouden worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats