Clicky

 Urenlange files bij exodus van verregend festival Burning Man

Urenlange files bij exodus van verregend festival Burning Man [+video]
05-09-2023 10:27 | Buitenland | auteur ANP

BLACK ROCK CITY - Bezoekers van het Amerikaanse festival Burning Man die terug willen naar de bewoonde wereld moesten in de avond en nacht aansluiten in een acht uur durende file. De toegangsweg was vanaf zaterdag voor langere periodes afgesloten vanwege slecht weer, waardoor tienduizenden mensen kwamen vast te zitten. Twee uur nadat de weg werd heropend, meldde de organisatie al een file van vijf uur.

De problemen ontstonden door zware regenval. Het fijne woestijnzand veranderde in dikke, kleverige modder waarin alles vastliep. De organisatie zei tegen CNN dat maandag nog zo'n 64.000 mensen op het terrein waren. Het festival riep mensen op om hun reis zo mogelijk uit te stellen tot dinsdag aangezien de wachttijden naar verwachting nog veel langer zullen worden. "Het is misschien veel leuker om te kamperen met je vrienden dan om urenlang in een stilstaande rij auto's te staan. Sta dinsdag fris op en ga dan op pad." De bezoekers moeten intussen "radicale zelfredzaamheid" zien te betrachten.

Veel mensen hebben met hun vertrek gewacht tot de traditionele afsluiting en naamgever van het festival, de verbranding van een grote houten man. Die werd vanwege de moeilijke omstandigheden met een dag uitgesteld, maar vond in de avond alsnog plaats. De toegangsweg werd maandag om 14.00 uur lokale tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) heropend. Rond middernacht was de wachttijd opgelopen tot 7,5 uur, meldde de organisatie. Vermoedelijk wordt die nog veel langer.

De organisatie van Burning Man vraagt de bezoekers om zich in de tussentijd te gedragen. Zo is de regel dat mensen al hun rommel zelf meenemen, maar werd in de chaos troep achtergelaten. Ook onderweg wordt van de 'Burners', zoals de festivalgangers genoemd worden, wat verwacht. "Rijd veilig, houd je aan de verkeersregels, wees hoffelijk, geduldig, kleed je passend als je uit je voertuig stapt - toon graag respect voor de mensen en het terrein dat je tegenkomt."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats