Clicky


Duitse A2 afgesloten na explosies en brand in vrachtwagens, twee vrachtwagenchauffeurs overleden

Duitse A2 afgesloten na explosies en brand in vrachtwagens, twee vrachtwagenchauffeurs overleden [+video's]
30-08-2023 10:03 | Ongevallen | auteur Redactie

MAGDEBURG - Na een zeer ernstig ongeval op de Duitse A2 dinsdagmiddag, waarbij meerdere vrachtwagens in brand vlogen en explodeerden, is de snelweg woensdagochtend nog steeds in beide richtingen afgesloten. Er zijn inmiddels twee lichamen geborgen. De politie gaat ervan uit dat het om twee vrachtwagenchauffeurs gaat.

De A2 blijft in beide richtingen tussen Theeßen en Burg-Ost gesloten. Op de plaats van het ongeval bestaat nog steeds explosiegevaar. "Er vindt momenteel een briefing door politie en brandweer plaats", meldt een woordvoerster van de politie van Magdeburg. De verdere bergingswerkzaamheden moeten worden besproken, daarna zal ook de schade aan de wegen moeten worden beoordeeld. De A2 wordt mogelijk richting Hannover pas zaterdag weer vrijgegeven, meldt de Duitse politie. De A2 richting Berlijn kan woensdagavond waarschijnlijk met twee rijstroken worden vrijgegeven, aldus de politie. 

Bij de ernstige kop-staartbotsing met explosies op de A2 in Saksen-Anhalt zijn tot nu toe de lichamen van twee mensen geborgen. Volgens de eerste bevindingen zijn de twee doden twee vrachtwagenchauffeurs. Het is onduidelijk of er nog meer doden zijn gevallen. “Zolang de berging van de voertuigen niet is afgerond, kunnen er meer slachtoffers worden gevonden”, aldus de politie van Maagdenburg.

Volgens de eerste onderzoeken is de chauffeur van een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen dinsdagmiddag op een file gereden voor de wegwerkzaamheden tussen de knooppunten Theeßen en Burg-Ost. Voor hem reden drie vrachtwagens tegen elkaar aan. Een vijfde vrachtwagen raakte de andere vrachtwagens. Deze was geladen met drukvaten gevuld met lachgas. Er brak brand uit en er vonden verschillende explosies plaats.

De hulpdiensten konden de lichamen dinsdag aanvankelijk niet bergen en moesten verdere maatregelen nemen omdat de kans op meer explosies groot was. Chauffeurs moesten na het ernstige ongeval worden geëvacueerd of zichzelf in veiligheid brengen omdat ze gevaar liepen door rondvliegend materiaal.

Volgens de politie raakte een andere vrachtwagenchauffeur lichtgewond.

De vrachtwagen met gevaarlijke stoffen was geladen met formalhyde. Formaldehyde wordt vooral gebruikt om producten te conserveren. Daarnaast wordt formaldehyde gebruikt als lijm, bijvoorbeeld voor meubels, interieurbouw en prefabbouw, maar ook voor reinigingsmiddelen. Het wordt als kankerverwekkend beschouwd en kan met lucht explosieve mengsels vormen.

Als gevolg van de aanrijding ontstond er al snel brand. De vlammen verspreidden zich vanuit de vrachtwagen met de lachgasvaten naar de vrachtwagen met gevaarlijke stoffen. Er kwamen giftige stoffen vrij, waardoor een afsluiting in straal van 650 meter rond de plaats van het ongeval noodzakelijk was.

Dit maakte het moeilijk voor reddingswerkers om hulp te verlenen.

Op de video van een ooggetuige is te zien dat er na het ongeval snel achter elkaar meerdere luide explosies plaatsvonden, en brand uitbrak. Rondvliegende delen verbrandden deels. Dikke rook steeg op. Automobilisten vluchtten van de plaats van het ongeval. Een ooggetuige zei: "De weg trilde. Het leek op een aardbeving. En we zeiden alleen maar: 'Ren naar achteren en breng jezelf in veiligheid. Laat de auto staan.'"

De politie raadt ten stelligste af om rond te rijden in de omgeving waar het ongeval heeft plaatsgevonden. In de ochtend vormden zich lange files op de omliggende federale wegen en districtswegen.