Clicky

 Cao Beroepsgoederenvervoer, 'het is allemaal transport maar toch verschillend'

Cao Beroepsgoederenvervoer, 'het is allemaal transport maar toch verschillend'
23-08-2023 10:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Eind juni startte vakbond FNV Transport & Logistiek een enquête om te peilen hoe de werknemers die vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer over de weg denken over hun cao. Wat vinden zij belangrijk voor een nieuw te sluiten cao?

"De cao-enquête is inmiddels gesloten. We hebben veel reacties ontvangen, daar zijn we blij mee. Op dit moment zijn we druk bezig alle gegevens te verwerken en te bespreken met de betrokken kaderleden. Op onze regiovergaderingen hebben onze kaderleden een eerste reactie gegeven. Komend weekend bespreken we de voorstellen met de subsectorraad. Daarna zijn de leden weer aan zet. Zij hebben het laatste woord en bepalen of ze het eens zijn met de inzet", aldus een woordvoerder van FNV.

"Begin dit jaar hebben we veel gesprekken gevoerd met werknemers uit de sector. Ook zijn er met kaderleden in de regio en bedrijfskadergroepen bijeenkomsten geweest samen met Basis en Beleid om te kijken naar een cao van de toekomst. Hoe identificeer je jezelf als chauffeur? Welke deelmarkt ben je actief? En wat betekent dit voor jou in je arbeidsvoorwaarden en in je werk/privé balans?"

Zelfde sector, maar toch anders

Iemand die verhuizingen doet of met containers rijdt, heeft andere lichamelijke belastingen dan iemand die ADR tankwagens rijdt of iemand die winkeldistributie doet. Het is allemaal transport, maar ook allemaal weer anders. Ook blijkt dat veel mensen in de nacht werken en dat eigenlijk ook als zwaar ervaren. Veel mensen geven aan dat ze meer regie willen op hun eigen vrije dagen. 

Minder lange dagen en een hoger basissalaris

"Ook horen we dat mensen veel vaker minder lange dagen willen werken. Dat mensen incidenteel overwerken kan prima, maar het moet niet de standaard zijn. Overuren maken moet een keuze zijn. Nu zien we te vaak dat het noodzakelijk is om rond te kunnen komen. Daarom moet het basissalaris omhoog en moet de werknemers meer invloed krijgen op hun roosters."

Cao van de toekomst

Een aantal van deze onderwerpen hadden de vakbonden graag in de afgelopen maanden al afgesproken met de werkgevers in de 'cao voor de toekomst'-overleggen. "Tot onze grote teleurstelling willen deze gesprekken niet goed van de grond komen. Na herhaaldelijk aandringen, weigeren de werkgevers om hier goede afspraken over te maken. Dit betekent voor ons dat we dit aan de cao-tafel moeten gaan afdwingen."

Nu alle gesprekken achter de rug zijn en de cao-enquête gesloten is, gaat de subsectorraad dit weekend de conceptvoorstellenbrief beoordelen. Als deze goedgekeurd wordt, zijn de leden weer aan zet. "De verwachting is dat we begin oktober starten met de cao-onderhandelingen", besluit FNV.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats