Clicky


Volvo FH trucks voor brandstofbesparing bij Havi Logistics

Volvo FH trucks voor brandstofbesparing bij Havi Logistics
26-03-2012 13:14 | Volvo | auteur de redactie
Havi Logistics B.V., gevestigd in Amersfoort nam onlangs twee Volvo FH 420 EEV 6x2 trucks met gestuurde naloopas in gebruik. De investering vond plaats nadat het bedrijf een uitgebreide proef had gedaan met een 'iedere druppel telt' Volvo FH demotruck. Uitgangspunt voor Havi Logistics was om de meest efficiënte trucks in te zetten voor hun distributie-activiteiten. De trucks werden geleverd door Harbers Trucks Barneveld.

Het DC van HAVI Logistics heeft een oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter. Vanuit daar worden onder meer de BP-shops en McDonald’s restaurants in Nederland bevoorraad. Daniël Spetter, Manager Operations: "Sinds 2009 zijn we gevestigd in dit DC. We hebben hier onder meer gekoelde expeditie van 2.000 vierkante meter, 5.000 vierkante meter voor 'droge' goederen en 2.500 vierkante meter voor vries en gekoelde goederen. Het is een warehouse waar we de goederen voor onze klanten opslaan en waar de orders verzameld worden. Wij proberen onze klanten volledig te ontzorgen met onze logistieke dienstverlening. Zo regelen wij de goederenstroom vanaf de inkoop bij de producenten tot en met het leveren van de goederen in de keuken van onze klanten. Wij gaan zelfs zover dat onze klanten zelf niet meer hoeven te bestellen. Dit doen wij voor hen."



Bewuste keuze
Voor het transport heeft Havi Logistics negen trekkers met opleggers en veertien combinaties op de weg. In totaal werken er 60 chauffeurs voor het bedrijf. De keuze voor combi’s is bewust. "We kunnen meer meenemen en het maakt ons met name in de binnen gebieden veel flexibeler. Aan de rand van de steden bevoorraden we met de aanhanger, die wordt vervolgens losgekoppeld, waarna de binnensteden met de voorwagen bevoorraad worden. Samen met Hertoghs Carrosserieën hebben we voor deze nieuwe combinatie een nieuw doorlaadsysteem ontwikkeld. Hierbij komen de motorwagen en aanhangwagen tegen elkaar aan, waardoor er geen omgevingsinvloeden bij de goederen kunnen komen. Dit maakt het laden efficiënter en zorgt ervoor dat de kans op ongunstige omstandigheden nog verder afneemt. Bijvoorbeeld temperatuurschommelingen en besmetting door vogels of insecten."

Ideale aandrijflijn
De nieuwe Volvo FH trucks passen in het streven van Havi Logistics om het brandstofverbruik terug te dringen. Havi Logistics bestaat uit meer dan vijftig vestigingen in 32 landen van Europa. Nederland is verkozen tot pilotland als het gaat om het terugdringen van het brandstofverbruik. Na overweldigende resultaten met een'‘iedere druppel telt' Volvo FH demotruck is besloten te investeren in twee Volvo FH trekkers.



"Tijdens de testperiode met de demotruck werden fraaie resultaten behaald, soms wel tot 1 op vier. Dat en de ervaring van de chauffeurs, die onder meer erg enthousiast zijn over Volvo's automatisch schakelende versnellingsbak I-Shift, heeft geleid tot de aanschaf van twee Volvo FH bakwagens met gestuurde naloopas. We hebben samen met Harbers gekeken naar de meest optimale achterasreductie. Zo hebben we bij deze Volvo FH 420, een ideale drijflijn gecreëerd die past bij onze inzet. De trucks zijn verder uitgerust met het geavanceerde systeem Dynafleet om steeds te kunnen meten. De chauffeurs vinden het een sport om zuinig te rijden. We hebben nu de mogelijkheid om continu te monitoren en waar mogelijk, naast natuurlijk de effectieve training die de chauffeurs gehad hebben van Volvo, bij te sturen."