Clicky

 Peppol-onderzoek: driekwart ondernemers afgelopen jaar te laat betaald door klanten

Peppol-onderzoek: driekwart ondernemers afgelopen jaar te laat betaald door klanten
10-08-2023 16:58 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Het afgelopen jaar werd 76 procent van de ondernemers weleens te laat betaald door klanten. Bij 13 procent van de ondernemers gebeurde dit zelfs bij minimaal 10 procent van de ingediende facturen, veelal door vertraging vanuit de klant. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder bedrijven door DirectResearch in opdracht van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa). E-facturering via de Peppol-standaard kan een oplossing bieden voor dit probleem.

Hoewel 57 procent van de ondernemers e-facturen kan versturen, doet bijna de helft (48 procent) dit nooit. Zij factureren alleen via pdf of een papieren factuur, terwijl de kans op vertraging daarmee groter is dan bij e-factureren via Peppol. ZZP’ers en kleine bedrijven maken het minst gebruik van e-facturatie, terwijl Peppol juist ook voor hen interessant kan zijn door de toegankelijkheid van deze standaard.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 71 procent van de ondervraagden zakendoet met België en Duitsland. Dit zijn landen waar wetswijzigingen besproken worden die e-facturatie via Peppol verplicht gaan stellen in handel tussen bedrijven onderling, en handel met de overheid.

Peppol is de internationale standaard voor snelle en veilige verzending, ontvangst en verwerking van elektronische facturen en orders. Dit helpt spookfacturen of andere fouten in de boekhouding te voorkomen, leidt tot lagere administratiekosten, snellere goedkeuring en meer gebruiksgemak. Peppol is in veel landen inmiddels een verplichting, zeker bij zakendoen met de overheid.

De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) is in opdracht van de Rijksoverheid toezichthouder op het Peppol-afsprakenstelsel in Nederland. De NPa zorgt ervoor dat serviceproviders zich houden aan afspraken rond veiligheid en betrouwbaarheid. Ook ziet de NPa erop toe dat de infrastructuur functioneert en – waar mogelijk – verbetert.

In opdracht van de NPa voerde DirectResearch in juli 2023 een kwantitatief onderzoek uit onder een steekproef van 323 (mede)beslissingsbevoegden voor administratie en inkoop binnen bedrijven. Hiertoe behoren kleine ondernemingen, zoals ZZP’ers, maar ook middelgrote bedrijven en grotere bedrijven (1000+ werknemers).

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats