Clicky

 Meeste olie weggepompt uit tanker voor kust Jemen

Meeste olie weggepompt uit tanker voor kust Jemen
02-08-2023 09:21 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

HODEIDA - Bergers hebben meer dan de helft van de olie weggepompt die aan boord is van de wegroestende supertanker FSO Safer bij Jemen. De Verenigde Naties zeggen dat al zo'n 90 miljoen liter olie van boord is gehaald. Zo moet een milieuramp worden voorkomen voor de kust van het door burgeroorlog verscheurde land.

Het schip bevindt zich op de Rode Zee, op zo'n 50 kilometer van de haven van Hodeida. Het vaartuig uit 1976 deed dienst als olieopslag. De Safer wordt inmiddels al jaren niet meer onderhouden en dat leidt tot grote internationale bezorgdheid. Een lek zou grote gevolgen hebben voor de scheepvaart en het milieu.

Het wegpompen van de olie begon eind juli en zou minder dan drie weken moeten duren. Aan de klus gingen jaren aan voorbereidingen vooraf. Er moest onder meer een schip worden aangeschaft om de olie uit de Safer over te nemen. Ook bleek het lastig om de benodigde 143 miljoen dollar (130 miljoen euro) op te halen. Die financiering is nog steeds niet helemaal rond. Nederland levert een financiële bijdrage van 15 miljoen euro.

De politieke situatie in Jemen bemoeilijkte het voorbereiden van de operatie, waar het Nederlandse bedrijf SMIT Salvage voor is ingeschakeld. In het land woedt al jaren een gewapend conflict tussen allerlei partijen. De Houthi-rebellen controleren hoofdstad Sanaa en de wateren waarin de Safer zich bevindt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats