Clicky

 Drie gewaarschuwde klimaatactivisten 'waren niet op Schiphol'

Drie gewaarschuwde klimaatactivisten 'waren niet op Schiphol'
25-07-2023 10:55 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Zeker drie mensen die een waarschuwingsbrief van het Openbaar Ministerie hebben gekregen over de klimaatactie op Schiphol vorig jaar, zeggen daar niet aanwezig te zijn geweest. De Koninklijke Marechaussee (KMAR) onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De brief is gestuurd naar 176 mensen die op 5 november aan de actie op Schiphol deelgenomen zouden hebben. Ze blokkeerden privéjets zodat die niet konden opstijgen. Ook fietsten meerdere klimaatactivisten rondjes om de vliegtuigen. Volgens het OM is de brief gestuurd op basis van gegevens die door de marechaussee zijn aangeleverd. Die hield toen de demonstranten aan. Een woordvoerder van de marechaussee laat weten dat de gegevens van klimaatactivisten op Schiphol op basis van hun identiteit zijn geregistreerd.

Een van de mensen die zo'n brief hebben gekregen is bestuurskundige en publicist Kirsten Verdel. Op X, voorheen Twitter, schrijft ze: "Dit is eh… een intimiderende brief van het Openbaar Ministerie, die ik vandaag bij thuiskomst vond. Gericht aan mij (naam zoals in paspoort). Het enige is: ik was 5 november 2022 niet bij een demonstratie op Schiphol, maar bij een binnenspeeltuin en een bruiloft elders. ?!?!", aldus Verdel op X. Volgens haar hebben nog minstens vier andere mensen de brief ten onrechte gehad.

Verbazing

Verdel zegt dat ze verbaasd was over de waarschuwingsbrief. "Ik was er niet, maar krijg wel een brief waarin staat dat ik een misdrijf heb gepleegd." Ze heeft het OM een brief gestuurd met bewijsmateriaal dat ze die dag niet op Schiphol aanwezig was. Ook heeft ze de officier van justitie gevraagd om opheldering en om de brief in te trekken.

Verdel vraagt zich ook af wat de gevolgen van de brief zijn. "Want je staat nu in een of meerdere databases, wat betekent dat dan? Kom je op een no-flylijst of wordt er op een andere manier een vinkje achter je naam gezet waar je later last van gaat krijgen?"

Reactie OM

Het OM laat weten dat het "betreurenswaardig" is als inderdaad blijkt dat mensen onterecht de brief hebben gekregen. "Uiteraard zullen dan ook alle geregistreerde gegevens worden vernietigd," aldus het OM.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions