Clicky

 Boete voor verboden afspraken bij offertes verkeersborden

Boete voor verboden afspraken bij offertes verkeersborden
20-07-2023 12:26 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Twee bedrijven, Brimos en Agmi, hebben in het geheim verboden prijsafspraken gemaakt bij vier offertes voor het maken van verkeersborden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt hiervoor een boete op. Door de geheime afspraken heeft de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) minder concurrerende biedingen gekregen voor de blauwe borden langs de (snel)weg. Omdat Brimos als eerste de verboden afspraken bij de ACM heeft gemeld en het kartel heeft opgebiecht, hoeft dat bedrijf de boete van 135 duizend euro niet te betalen. Agmi meldde zich daarna en krijgt 60% minder boete en betaalt 56 duizend euro.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Het is belangrijk dat bij aanbestedingen verschillende partijen onafhankelijk van elkaar hun prijs geven. Alleen dan is het een eerlijke aanbesteding. Hier is de NBd misleid, wat kan hebben geleid tot hogere prijzen voor de verkeersborden. Het is goed dat de bedrijven schoon schip hebben gemaakt en de verboden afspraken bij ons hebben gemeld.”

Gemeenten, provincies en het Rijk zijn verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van borden langs de weg. De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) draagt onder andere zorg voor de inkoop van de bewegwijzering; de blauwe borden langs (snel)wegen en de rood-witte borden bij fietspaden. De NBd vraagt regelmatig aan een vast aantal bedrijven een offerte voor het maken en leveren van deze borden. Bij vier van deze opdrachten in 2020 hadden deze twee bedrijven in het geheim vooraf onderling contact over de prijs die ze zouden rekenen in hun offerte. Ze bespraken daarbij wie welke aanbesteding zou moeten gaan winnen.

Brimos meldde zich in 2021 bij de ACM dat ze verboden afspraken had gemaakt met concurrent Agmi. Tijdens het onderzoek meldde ook Agmi zich bij de ACM. Beide partijen werkten mee aan het onderzoek en de afwikkeling. Daarbij erkennen ze de overtreding. De ACM geeft daarom deze bedrijven een korting op de boete.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions