Clicky

 Woede in Kamer over intimidatie die Kaag te veel werd

Woede in Kamer over intimidatie die Kaag te veel werd
13-07-2023 09:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - In de Tweede Kamer klinkt woede over de bedreigingen en intimidaties die D66-leider Sigrid Kaag hebben doen besluiten geen lijsttrekker meer te willen zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen dit najaar. Kaag liet weten dat zij haar gezin dat niet nog eens wil laten doormaken.

"Wat Sigrid Kaag over zich heen kreeg aan drek en bedreigingen schaadt onze democratie", zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "Dat zullen we nooit accepteren. Of je nu D66’er of PVV’er bent, het is waanzinnig dat wie Nederland wil dienen vrijheid zou moeten opgeven."

"Het is onacceptabel dat spelverruwing in de politiek leidt tot intimidatie en bedreiging waardoor politici afhaken", zegt CDA-fractieleider Pieter Heerma. "Respect voor het besluit van Sigrid Kaag. Je gezin komt op de eerste plaats!"

PvdA-leider Attje Kuiken vindt het vertrek van Kaag "niet geheel verrassend na zeer heftige politieke jaren, maar spijtig". Zij noemt de D66-vicepremier "een oprecht mens, gedreven politica met geheel eigen stijl en een progressieve bondgenoot".

VVD'er Ruben Brekelmans noemt het vertrek van Kaag "een persoonlijk drama", maar ook een nederlaag voor de democratie. "Blijkbaar kun je een toppoliticus weg krijgen door intimidatie en bedreiging. Laat dit een wake-upcall zijn. We moeten er samen voor zorgen dat dit geen precedent wordt."

"Wat zijn we als land diep gezonken dat dit gebeurt", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. "Wat schaam ik mij hiervoor. Wat ligt er een grote opdracht om het respect en fatsoen weer terug te brengen, zeker ook naar politici."

Volt-voorman Laurens Dassen noemt de reden dat Kaag de politiek verlaat "intriest", en spreekt van "bedreigingen die doorwerken tot diep in de privésfeer". Hij zegt "veel waardering" te hebben voor Kaag als politica. "Gedreven, open blik naar de wereld en een hartelijk mens."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats