Clicky

 Brandstichtingen en ontploffingen in Brabant en Haarlem: 17 en 10 jaar cel

Brandstichtingen en ontploffingen in Brabant en Haarlem: 17 en 10 jaar cel
10-07-2023 11:45 | Misdaad | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft twee mannen van 33 en 34 jaar oud veroordeeld tot respectievelijk 10 en 17 jaar cel. Ze hebben aanslagen gepleegd door brand te stichten en ontploffingen te veroorzaken in Oss, Eindhoven, Leende en Haarlem. In twee zaken is een poging tot moord bewezenverklaard. De rechtbank Oost-Brabant legde hen eerder gevangenisstraffen van 8 en 15 jaar op.

In 2018 werden er meerdere branden gesticht en diverse ontploffingen veroorzaakt in woningen in Oss, Eindhoven, Leende en Haarlem en in een woning bij een café in Oss met behulp van brandbommen en granaten. De bewoners van de woningen in Haarlem, Oss en Leende en de woning bij het café te Oss waren op het moment van de aanslagen aanwezig. Zij kwamen met de schrik vrij. 

Volgens het hof is de 34-jarige man de hoofdverdachte in deze zaak. Hij wordt door het hof veroordeeld voor de medeplichtigheid aan het medeplegen van één en het medeplegen van drie brandstichtingen/ontploffingen, voor de medeplichtigheid aan het medeplegen van een poging tot moord en voor het medeplegen van een poging tot moord. De man wordt als hoofdverdachte gezien omdat hij fungeerde als tussenpersoon: hij instrueerde namelijk zijn mededaders over hoe ze de branden konden stichten en de ontploffingen teweeg konden brengen. 

Het hof spreekt de man vrij van twee brandstichtingen/ontploffingen bij een woning in Oss, omdat zijn betrokkenheid daarbij niet bewezen kan worden. Hij wordt ook vrijgesproken van poging tot moord bij het café in Oss. Weliswaar is ook hier gebruik gemaakt van een handgranaat, maar gelet op het feit dat deze buiten de woning tot ontploffing gebracht terwijl de rolluiken grotendeels naar beneden waren, heeft het hof onvoldoende informatie om te kunnen beoordelen of er sprake was van een aanmerkelijke kans op de dood van de bewoners die zich op dat moment in de woning bevonden. De man wordt wel veroordeeld voor het veroorzaken van de ontploffing bij de woning.

De 33-jarige medeverdachte van de man wordt veroordeeld voor het medeplegen van twee pogingen tot moord. Hij wordt door het hof vrijgesproken van het medeplegen van een poging tot brandstichting omdat zijn betrokkenheid hierbij niet te bewijzen valt. 

Het hof legt beide mannen een hogere straf op dan de rechtbank. In beginsel vindt het hof straffen van 18 jaar en 11 jaar passend bij deze ernstige feiten, die enorme indruk hebben gemaakt op de slachtoffers en die de samenleving ernstig hebben geschokt. Dit besef lijkt op geen enkel moment bij de mannen binnen te zijn gekomen. Doordat de redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld fors is overschreven krijgen de mannen ieder 1 jaar ‘strafkorting’ en komen de gevangenisstraffen daarmee uit op respectievelijk 17 jaar en 10 jaar. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats