Clicky

 Gemeente kende terecht geen Tozo-uitkering toe aan ondernemers

Gemeente kende terecht geen Tozo-uitkering toe aan ondernemers
27-06-2023 11:35 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - Ondernemers die in Nederland hun bedrijf hebben gevestigd, maar zelf elders in de Europese Unie wonen, hebben geen recht op een Tozo-uitkering voor de kosten van levensonderhoud. Dit oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dinsdag in twee uitspraken.  

In de twee zaken gaat het om in België en Duitsland wonende ondernemers die een Tozo-uitkering hebben aangevraagd bij de gemeente Maastricht. De gemeente Maastricht heeft deze aanvragen afgewezen omdat de ondernemers niet in Nederland wonen. Volgens de ondernemers had de gemeente ook hun een Tozo-uitkering moeten toekennen op grond van het recht van de Europese Unie.  

Deze uitkering was onderdeel van het Nederlandse noodpakket om de gevolgen van de coronapandemie te dempen. De Tozo-uitkering is een inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers om op minimumniveau in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. 

De CRvB oordeelt dat de ondernemers geen recht op de Tozo-uitkering kunnen ontlenen aan de regels van de Europese Unie. De Tozo-uitkering is een sociale bijstandsuitkering. De ondernemers waren voor sociale bijstand afhankelijk van de regels in hun woonland. De gemeente Maastricht hoefde daarom geen Tozo-uitkering aan deze ondernemers te betalen. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats