Clicky


LNG Scania trekker voor Rotra Forwarding

LNG Scania trekker voor Rotra Forwarding
29-09-2011 09:51 | SCANIA | auteur de redactie
BREDA/DOESBURG - Rotra Forwarding te Doesburg heeft onlangs de beschikking gekregen over een Scania gastrekker die voorzien is van een LNG tanksysteem. Nadat aan het begin van het jaar met een Scania CNG trekker de nodige ervaring was opgedaan, zet Rotra nu voor datzelfde doel de nieuwe truck in.

LNG (Liquefied Natural Gas) is de vloeibare vorm van CNG. Het voordeel van deze vorm van opslag is dat het gekoeld onder hoge druk wordt opgeslagen. Hierdoor kan er aanzienlijk meer brandstof worden meegevoerd. Dat vergroot de actieradius en de inzet van het voertuig in hoge mate. Rotra zet hiermee de lijn voort van maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering die het al geruime tijd hanteert. De truck is door distributeur Scania Nederland B.V. opgebouwd. Deze zal de inzet bij Rotra ook begeleiden. De Scania is onder toeziend oog van de leden van het consortium ‘Truck van de Toekomst’ in gebruik genomen.

Het Scania P 310 trekkerchassis is in basis geschikt voor CNG (Compressed Natural Gas) of biogas. Scania Nederland heeft de trekker binnen haar eigen netwerk omgebouwd naar LNG. Hiervoor is een 415 liter RVS tank aan het chassis gemonteerd die geschikt is voor de opslag van LNG. Aangezien Scania vanuit het modulaire concept voorzieningen heeft om de accu’s achterin het chassis te bevestigen, beslaat deze tank de volledige ruimte vóór het achterwiel. De trekker heeft een wielbasis van 3550 mm. Door deze oplossing hoefde de koppelschotel niet verhoogd te worden. Uiteraard is ook het lagere geluidsniveau een belangrijke overweging voor Rotra, die met hun distributie-activiteiten vaak in stedelijke gebieden opereert.



De basis van de 4x2 trekker wordt gevormd door het nieuwste 5-cilinder 9,3-liter motorenplatform dat gebruikt wordt voor de Euro 5 en EEV (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle) dieselmotoren. Er zijn verschillende modificaties doorgevoerd, waaronder cilinderkoppen voor centraal gemonteerde bougies, een gasinspuitsysteem in het inlaatspruitstuk en een speciaal aangepaste nokkenas.

Bij Rotra staat niet alleen de ontwikkeling van innovatieve transportoplossingen hoog in het vaandel. Zo vormt de ontwikkeling van de eigen loswal aan de IJssel bij de Rotra vestiging in Doesburg een milieuvriendelijk alternatief voor het steeds meer vastlopende containervervoer per vrachtwagen.

Eind 2010 voorzag het bedrijf het dak van haar 5.000 m2 tellende Automatic Bicycle Warehouse (ABW) in Doesburg van zonnecellen. Hiermee genereert Rotra haar eigen duurzame energie en realiseert men een jaarlijkse uitstootvermindering van ruim 48.000 kg CO2.