Clicky


Avri neemt twee Scania inzamelvoertuigen op aardgas in gebruik

Avri neemt twee Scania inzamelvoertuigen op aardgas in gebruik
26-07-2011 19:31 | SCANIA | auteur de redactie
Afvalverwijdering Rivierenland (AVRI) nam onlangs op feestelijke wijze een tweetal nieuwe inzamelwagens in gebruik. De beide Scania's rijden op aardgas en dragen zodoende bij aan de duurzame bedrijfsvoering van AVRI. De beide Scania P310 chassis zijn uitgerust met de 305 sterke gasmotor die zowel op aardgas als biogas kunnen lopen. Bij gebruik van biogas kan de CO2-uitstoot tot 70% worden teruggebracht. De voertuigen zijn voorzien van een Haller zijbeladingsopbouw. Scaniadealer Gerritse Bedrijfswagens uit Tiel heeft de trucks afgeleverd en staat garant voor een adequate service.

Het Scania P 310 trekkerchassis kan naar keuze worden aangedreven door CNG (Compressed Natural Gas) of biogas. In de regio Rivierenland kan er thans uitsluitend in Tiel aardgas worden getankt.Dit beperkt enigszins de inzet van de beide voertuigen. Mogelijk komt er op korte termijn nabij de locatie van AVRI in Geldermalsen een extra vulpunt.



De basis van de 4x2 trekker wordt gevormd door het nieuwste Scania 5-cilinder 9,3-liter motorenplatform (boring: 130 mm) dat gebruikt wordt voor de Euro 5 en EEV (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle) dieselmotoren. Er zijn verschillende modificaties doorgevoerd, waaronder cilinderkoppen voor centraal gemonteerde bougies, een gasinspuitsysteem in het inlaatspruitstuk en een speciaal aangepaste nokkenas. Het motormanagementsysteem past zich automatisch aan de kwaliteit van het gas aan, wat een voordeel is wanneer gereden wordt op biogas of mengsels van biogas en aardgas, waar de kwaliteit van het gas kan wisselen. De vrachtauto's zijn standaard uitgerust met de automatische 6-versnellingsbak van Allison.



De twee zijbeladers worden gebruikt voor de inzameling van rest- en gft-afval uit minicontainers in Tiel. AVRI streeft ernaar om in de toekomst zoveel mogelijk over te schakelen op aardgas.