Clicky

 Vakbonden: meer dan 13.000 banen weg door krimpplan Schiphol

Vakbonden: meer dan 13.000 banen weg door krimpplan Schiphol
12-06-2023 19:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIPHOL - Als de kabinetsplannen voor de krimp van Schiphol doorgaan, kost dat meer dan 13.000 mensen hun baan. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat een groep op de luchthaven actieve vakbonden liet uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek. Dat komt neer op zo'n 10 procent van alle banen op en rond Schiphol.

Niet alleen het aantal banen gaat omlaag. Ook de waarde die Schiphol en de daar actieve bedrijven toevoegen aan de economie daalt flink. Nu is dat nog 18 miljard euro, maar als Schiphol moet krimpen wordt dat 2 miljard euro minder.

De gevolgen treden grotendeels meteen op na het instellen van de gedwongen krimp, stelt SEO. De vakbonden denken dan ook dat er massaontslagen vallen. Tussen de 1400 en 5400 mensen kunnen langdurig werkloos raken.

Oproep bonden

"Wij begrijpen de noodzaak om geluidshinder aan te pakken. Het is wat ons betreft dan ook niet óf banen óf omwonenden", zegt voorzitter Camiel Verhagen van pilotenvakbond VNV. "Met dit krimpbesluit van de overheid is dat wel zo, terwijl dat niet nodig is." Ook vakbonden VNC, NVLT, De Unie en VKP waren opdrachtgevers van het onderzoek.

De bonden roepen op om de krimpplannen te heroverwegen. De geluidsmaatregelen die de luchtvaartbranche aandraagt, het vervangen van luidruchtige oudere toestellen door stillere bijvoorbeeld, zouden door het Rijk omarmd moeten worden.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats